(Foto: Adobe Stock)
(Foto: Adobe Stock)

Almere wil volledige medische doopceel woningzoekende lichten

Wonen

Door Cerberus

DEN HAAG/ALMERE – De afgelopen twee jaar reageerde een 23-jarige Almeerder 49 keer op een woningaanbod en toch vindt de gemeente Almere dat hij te weinig initiatief toonde om een geschikte woning te vinden.

48 keer ving hij bot. Pas recent staat hij bij één woning als zevende kandidaat op de wachtlijst, zo bleek woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Toch weigerde de gemeente Almere hem een medische urgentieverklaring te verlenen. De Almeerder heeft een neurologische aandoening waardoor hij snel vermoeid raakt en geen trappen kan lopen. Ondanks een opname in het AMC, een doktersverklaring en een WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning)-advies twijfelt de gemeente nog steeds of de man wel een aandoening heeft die hem recht geeft op een gelijkvloerse woning op de begane grond of met een lift. Tijdens de rechtszaak probeerde rechter en staatsraad Ralph Pans uit te vissen waarom de gemeente de 23-jarige niet wil helpen. Volgens de woordvoerders van Almere zijn er meer en overtuigender medische gegevens nodig waaruit moet blijken dat hij werkelijk alleen maar in een gelijkvloerse woning zonder trap kan wonen.

Vrijgesteld

‘Maar in het WMO-advies van 2020 staat dat hij een jaar is vrijgesteld van werk vanwege zijn neurologische aandoening. Telt dat dan niet,’ vroeg de staatsraad aan de gemeentewoordvoerster. Die maakte duidelijk dat het WMO-advies dateert van na het besluit van de gemeente om de man geen urgentieverklaring te verlenen. En dus kon Almere dat advies niet meewegen. En de opname in het AMC in 2015 is volgens de woordvoerster weer te lang geleden. De raadsman van de Almeerder snapte daar niets van,’als eenmaal een uitgewerkte medische aandoening bekend is hoef je toch niet elk jaar naar de dokter omdat opnieuw te bevestigen.’ Volgens de gemeentewoordvoerster is allemaal te vaag en had de Almeerder beter zijn best moeten doen om zelf een geschikte woning te vinden,’hij had ook een kamer kunnen zoeken in een andere gemeente of elders.’

Woningambtenaar

Dat de man de afgelopen twee jaar 49 keer op een woningaanbod heeft gereageerd, vindt Almere niet genoeg. ‘Hij reageerde toen hij nog geen 23 was vooral op woningen die niet geschikt waren voor hem waren. Nu hij 23 is komen meer woningen in aanmerking,’ aldus een woningambtenaar. De staatsraad hoorde de Almeerse redeneringen verbaasd aan. In ieder geval gaat de staatsraad bekijken of de gemeente alsnog een urgentie verklaring moet afgeven. Zo niet, dan lijkt de kans klein dat de 23 jarige ooit een geschikte woning in Almere vindt. Uitspraak binnen enkele weken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto