Ruud de Jonge (PvdA). (Foto: Almere DEZE WEEK)
Ruud de Jonge (PvdA). (Foto: Almere DEZE WEEK)

PvdA: geef duidelijkheid over weren opkopers

Wonen

ALMERE – De PvdA Almere heeft het college gevraagd om duidelijkheid te scheppen in de manier waarop opkopers van woningen zullen worden geweerd in de stad.

Gemeenten kunnen binnenkort wijken aanwijzen waar beleggers geen goedkope en middeldure woningen meer mogen opkopen om die vervolgens voor veel geld te verhuren. Op 1 januari gaat naar verwachting een wetswijziging in die dat mogelijk maakt. Meerdere grote steden willen dan meteen in de hele gemeente woningbeleggers weren. De NOS maakte onlangs een rondgang langs de tien grootste gemeenten, waaronder Almere. Tegenover de NOS verklaarde een woordvoerder van de gemeente dat Almere nog geen goed beeld heeft of het opkopen van woningen door beleggers een probleem is. Momenteel wordt er een onderzoek uitgevoerd naar het opkopen en of er sprake is van schaarste. Daarna wordt een keuze gemaakt.

Niet concreet

Volgens de PvdA blijkt uit dit antwoord dat de plannen van Almere nog niet concreet zijn terwijl de nood hoog is. De partij stelt dat het ‘als een paal boven water staat’ dat er in Almere sprake is van schaarste en wil daarom initiatieven zien van het college om opkopers te weren en daarmee de reguliere huizenkoper en huurder te beschermen. Andere grote gemeenten zijn daar duidelijker in. Als Almere achterblijft zou dat kunnen leiden tot een ‘waterbedeffect’, vreest fractievoorzitter Ruud de Jonge. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto