In juni ging het eerste hofje van  Groene Wold uit de steigers. De woningen stegen snel in prijs. (Foto: aangeleverd)
In juni ging het eerste hofje van Groene Wold uit de steigers. De woningen stegen snel in prijs. (Foto: aangeleverd)

College staat machteloos tegenover prijsopdrijving Oosterwold

Wonen

College staat machteloos tegenover prijsopdrijving Oosterwold 

OOSTERWOLD – Het college staat machteloos tegenover de enorme stijging die projectontwikkelaar Vastbouw uit Rijssen hanteert voor de woningen in ’t Groene Wold in Oosterwold. 

Dat schrijft het college in antwoord op de PvdA die schriftelijke vragen had gesteld over de ‘schaamteloze prijsopdrijving’. Het gaat om het project ‘t Groene Wold en het woningtype Zilverreiger. In de eerste fase werd deze kleine (88m2) eengezinswoning ongeveer een jaar geleden door ontwikkelaar Vastbouw op de markt gebracht met prijzen vanaf 299.500 euro. In de tweede fase werd dezelfde woning aangeboden vanaf 363.750 euro, een stijging van 64.000 euro, oftewel ruim 21 procent. In de derde fase verkoopt de ontwikkelaar de woningen zelfs per opbod.

Marktwerking

In de reactie richting de PvdA zegt het college zich bewust te zijn dat de overspannen woningmarkt stijgende prijzen tot gevolg heeft, maar dat dit een gevolg van de marktwerking is. De zogenoemde eindgebruikersregeling, waarbij de initiatiefnemer ook de eindgebruiker is, geldt niet voor projectontwikkelaars. Ook aan de verkoop per opbod kan de gemeente niets veranderen. ‘Wij kunnen in het geval van gronden die al in eigendom zijn van private partijen geen extra regels opleggen’, aldus het college. 

Stadslandbouw

De gemeente gaat wel toezicht houden of de woningbezitters wel gaan voldoen aan de eis om stadslandbouw te realiseren rond hun woning. ‘Met Vastbouw is een Anterieure Overeenkomst gesloten overeenkomstig het model van Oosterwold. Een goedgekeurd ontwikkelplan, met daarin ook verplichtingen ten aanzien van de invulling van stadslandbouw, maakt daar onlosmakelijk onderdeel van uit. Het project past in het bestemmingsplan Oosterwold. De afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving ziet toe op de naleving van de spelregels van Oosterwold.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto