Gezellig de open haard aandoen? De weerstand neemt toe. (Foto: Adobe Stock)
Gezellig de open haard aandoen? De weerstand neemt toe. (Foto: Adobe Stock) koldunova - stock.adobe.com

Weerstand tegen houtstook neemt toe

Wonen

Weerstand tegen houtstook neemt toe

Door Marcel Beijer

ALMERE – Longpatiënten zien op tegen de komende koude maanden omdat veel Almeerders hout gaan stoken in de haard. Een bewoner stuurde een brief naar wethouder Jan Hoek en ook de politiek roert zich. De Partij voor de Dieren en SP pleiten voor maatregelen.

Een longpatiënt schreef onlangs een brief aan de wethouder. ‘Almere is een heel ongezonde gemeente wat de luchtkwaliteit betreft: sinds ik hier woon, heb ik mijn medicatie moeten verdubbelen.’ Voor mensen met astma, COPD en andere aandoeningen van de luchtwegen wordt Almere onleefbaar, stelt de longpatiënt in zijn brief. ‘Bovendien vrees ik dat mensen in de bossen en bosschages illegaal hout zullen gaan kappen. Ik hoop dat het mogelijk is op korte termijn een verbod op het kappen en stoken van hout in te stellen om te voorkomen dat longpatiënten de dupe worden van de hoge energieprijzen.’

Poltiek

De Partij van de Dieren (PvdD) en SP zetten de kwestie ook politiek op de kaart. De PvdD heeft al schriftelijke vragen gesteld en dient, samen met de SP, een amendement in om houtstook in de warmtetransitie uit te sluiten. Ze vinden houtstook geen betrouwbaar en duurzaam alternatief voor aardgas en wijzen op de bomen die ervoor gekapt moeten worden. Ook stellende partijen dat houtstook schadelijk is voor de volksgezondheid. 

RIVM

De partijen worden daarin gesteund door het RIVM dat constateert dat houtstook de oorzaak is van 23 procent van de uitstoot van fijnstof. Volgens de gemeente komen er jaarlijks ongeveer vijftien klachten binnen over houtstook. Dit kunnen houtkachels zijn, maar ook bijvoorbeeld ook vuurkorven of barbecues.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto