De Architectuur Prijs Almere 2022, die werd uitgereikt door wethouder Hilde van Garderen (links), ging naar het project Kettinghuls Vliervelden in Oosterwold. (Foto: Geert van der Wijk)
De Architectuur Prijs Almere 2022, die werd uitgereikt door wethouder Hilde van Garderen (links), ging naar het project Kettinghuls Vliervelden in Oosterwold. (Foto: Geert van der Wijk)

Architectuurprijzen APA2022 uitgereikt

Wonen

ALMERE – In Kunstlinie is zaterdagavond de Architectuur Prijs Almere 2022 (APA2022) uitgereikt aan het meest bijzondere project dat is gerealiseerd  de afgelopen twee jaar. De prijs ging dit jaar naar KettingHuls Vliervelden, een woonproject op een boerenerf in Oosterwold. Naast de vakjuryprijs, die werd uitgereikt door wethouder Hilde van Garderen, waren er ook prijzen voor de winnaars van Publieksjury en de Kinderjury.

Uit de negen genomineerde projecten koos de vakjury voor een bijzonder project op een boerenerf in Oosterwold: KettingHuls Vliervelden aan de Goethelaan, appartementen gecombineerd met een actief boerenbedrijf. “Bijzonder dat de combinatie van wonen en een boerenbedrijf met al haar overlast, wat normaal niet kan vanwege de ‘hindercirkel’, hier wel gelukt is”, aldus de vakjury. 

Wonen op het erf

In Oosterwold hebben de stadsboeren Tom en Tineke een landbouwkavel, waarop naast een aantal agrarische gebouwen ook een woonprogramma is gerealiseerd. De bewoners van het woongebouw zijn onderdeel van het leven op het erf. Tussen de tractoren, koeien en hooibalen wonen ze samen rondom de appelboomgaard, met om hun heen de landbouwgrond van de stadsboer waarop gewerkt wordt.

Het silhouette van het woongebouw refereert naar de pioniersschuren van de Verenigde Staten. Het woongebouw heeft een houten gevel. De balkons en de galerijen worden ondersteund door een constructie van massieve houten balken. Een zeer uitgesproken dak van rode golfplaten bedekt het hele gebouw met de poort en is hetzelfde als de bekleding van de hooischuur en de koeienstal.

Winnaar Publieksprijs

De verkiezing van de publiekslieveling van de architectuurprijs Almere 2022 werd ook dit jaar weer gehost door Almere DEZE WEEK. In een paginagroot overzicht lieten we de negen projecten zien met daarbij de naam van de ontwerpers. Alles bij elkaar zijn er in totaal 1476 stemmen uitgebracht; ruim 250 meer dan twee jaar geleden. De winnaar van de Publieksprijs APA2022 is het Wiki House van ontwerpbureau Muller in samenwerking met het Woningbouw Atelier. Dit project kreeg 485 stemmen en heeft daarmee de felbegeerde cheque van 2500 euro gewonnen. 

Winnaar Kinderjury

‘Huis in een huis’ door SLA Architecten is de winnaar van de kinderjury APA2022. De kinderjury werd dit jaar gevormd door leerlingen Xam, Connor, Anno, Stella, Sverre, Julian, Ashley, Chanel, Dylano, , Platon en Jaydee uit groep 7 en 8 van basisschool De Pirouette. Zij kregen de opdracht om in groepjes twee favorieten te kiezen en moesten in een paar woorden opschrijven, waarom zij voor dat gebouw kozen. “We vonden het heel leuk om te doen”, vertelt Jaydee. “Het winnende ontwerp vonden we mooi, met veel licht en ruimte, origineel, knus, met een slim afdakje. Handig ook als je alles op één verdieping hebt.”

Het project Wiki House won de Publieksprijs. (Foto: Geert van der Wijk)
De kinderjury riep Huis in een huis uit tot winnaar. (Foto: Geert van der Wijk)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto