(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Almere Poort krijgt meeste last van stikstof-uitspraak RvS

Wonen

ALMERE – Almere Poort krijgt waarschijnlijk de meeste last van de RvS-uitspraak over stikstof. Dat zei wethouder Julius Lindenbergh donderdagavond tegen de raadsleden. Poort is het stadsdeel dat het dichtst bij het Naardermeer ligt, een Natura 2000 gebied.

Door Marcel Beijer

De RvS bepaalde woensdag dat ook tijdens een bouwproces de uitstoot van stikstof moet worden meegerekend. Tot die tijd was er een bouwvrijstelling waardoor de uitstoot pas hoefde te worden berekend na voltooiing van de bouw.
Donderdag liet de wethouder tegenover de pers weten helemaal geen mening te hebben over de uitspraak van de RvS. Dat is opmerkelijk, omdat Almere de komende tien jaar maar liefst 25.000 woningen wil bouwen. De uitspraak zal ertoe leiden dat tal van projecten zullen worden vertraagd.

Kleine bouwprojecten

Dat gaf Lindenbergh donderdagavond tegenover de raadsleden dus wel toe. “Kleine bouwprojecten zullen er minder last van hebben dan grote”, zei Lindenbergh die ook aangaf dat de locatie van invloed is. “Het Naardermeer is het Natura 2000-gebied dat het dichtst bij Almere ligt en dus ook de meeste impact heeft. Dat betekent dat Poort er meer last van krijgt dan andere stadsdelen.”

Vertraging

Vertraging zal zeker optreden, zei Lindenbergh al leek het hem onwaarschijnlijk dat reeds gestarte bouwprojecten zullen moeten stoppen. “Het is nog steeds onze ambitie om 25.000 woningen te bouwen, maar we hebben altijd aangegeven dat er twee grote gamechangers kunnen optreden. De eerste is de stikstofregeling. Dat wordt nu dus duidelijk. De tweede is de woningmarkt en die is momenteel aan het afkoelen. Dat is negatief voor de grondprijs. Of dat zal doorzetten weten we nu nog niet.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto