Jan de Vletter. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
Jan de Vletter. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck) Rinus Lettinck

Opinie woningnood: ‘college moet durf tonen!’

Wonen

Ik stoor mij aan het getreuzel en geneuzel rond de aanpak van de woningnood. Als er één stad is waar geen woningnood zou mogen zijn dan is het Almere. De stad is gebouwd om problemen elders op te lossen. Nu zijn er al lang grote tekorten en wachttijden. Ongepast!
Sinds begin 1980 bouwden we duizenden sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Er zijn drie krachtige corporaties, ervaren aannemers, ontwikkelaars en architecten. Samen met de gemeente die ook wist wat ze moest doen.
En dan is er nu een voorstel van drie corporaties om 2000 extra flexwoningen te bouwen. In plaats van zo’n aanbod van harte te aanvaarden reageert de politiek krampachtig. De SP denkt dat corporaties dit niet aankunnen. Wat een onzin. De VVD wil het collegeakkoord niet openbreken. Het lijkt of de Titanic ten onder gaat en de kapitein zegt : eerst even kijken wat in het draaiboek staat. Nee; het is alle hens aan dek.
Een jaar of zeven geleden was er ook al een groot tekort aan jongerenwoningen. Ik heb toen directies van GoedeStede; Rabo Almere en Ik Bouw Betaalbaar Almere én de gemeente bij elkaar gehaald. We stelden voor om 100 woningen te bouwen. Plan en Financiering lagen klaar, het kon ook diverse malen herhaald worden. Afspraak met gemeente: wijs een locatie aan. Nooit meer iets van gehoord. Veel later hoorde ik dat het niet op prijs werd gesteld dat anderen zo’n initiatief namen. Dat schiet dus niet op.
Hoe nu verder? Er zijn allerlei plekken waar gebouwd kan worden, kleine stukjes groen en lege kantoren. Dan moet het college durf tonen, met de omgeving in gesprek gaan en met een heldere visie besluiten nemen. Pampus biedt ook forse mogelijkheden. Niet wachten tot het Rijk zegt dat ze de IJmeer-verbinding willen maken. Maar zelf het initiatief nemen. De verbinding staat al ruim 40 jaar op het Structuurplan Almere dus die komt er als we bouwen. En niet andersom. Denk aan het gedicht van Dirk Frieling: “er is een plan, ik weet er niet het fijne van….dus nu ter zake; er is een plan, ga dat nu maken”.

Jan de Vletter
Oud-directeur van Stichting Woningbouw Almere en Zeewolde en rechtsopvolgers.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto