(Foto's: Almere DEZE WEEK)
(Foto's: Almere DEZE WEEK)

Bewoonster Bloemenbuurt is rommel zat

Wonen

BUITEN – Rondslingerend zwerfvuil, half gezonken bootjes, plastic afval in het water en hondenpoep in de plantsoenen. Het is de 75-jarige Lidi uit de Bloemenbuurt een doorn in het oog. Regelmatig gaat zij daarom zelf aan de slag met een prikstok en afvalzak, om de buurt toch enigszins netjes te houden.

Ze wijst misprijzend op een bootje dat volledig onder water is verdwenen in de sloot water tegenover haar huis. “Volgens mij zit er zelfs nog een benzinemotortje op, dat kan toch niet goed zijn.” Ernaast ligt een half gezonken vieze boot die zichtbaar lange tijd niet is gebruikt. “Mensen leggen hun bootjes overal maar neer en laten het vervolgens verslonzen. Ik heb de gemeente al meerdere malen gebeld en geschreven, maar er gebeurt niks. Ik word van het kastje naar de muur gestuurd.” Iets verderop ligt een groot vlot op drijvende vaten, dat volgens de Almeerse is gebouwd door leerlingen van de nabijgelegen middelbare school. “Vervolgens ligt het hier te verloederen.” Ze krijgt bijval van een buurman, die zijn hoofd schudt. “Daar kijken wij dus op uit”, verzucht hij.

Hondenpoep

Hondenpoep is ook een grote ergernis. “Veel hondenbezitters lappen de opruimplicht aan hun laars”, stelt Lidi. “Mensen laten hun hond zelfs uit op het speelveldje bij de kinderopvang. Er zijn ook mensen die de poep wel in een zakje doen, maar het zakje vervolgens doodleuk in het gras achterlaten.” Het zou volgens haar wellicht helpen als daar van die speciale afvalbakken voor komen. “Zoals in de Waterwijk. Daar kun je ook gratis poepzakjes uit pakken.”

Moedeloos

Lidi pakt een rondslingerend stuk karton van het gras en vist een plastic zakje uit het riet. “Ik vind het ook sneu voor al die watervogels, die hier straks weer hun nesten willen gaan bouwen. Al die viezigheid in het water.” Volgens de Almeerse neemt niemand zijn verantwoordelijkheid. “Het begint natuurlijk bij de mensen die de rommel laten slingeren. Bij de afvalcontainers in de buurt leggen mensen soms ook hun halve huisraad neer. Bij de eerste de beste storm waait het de hele buurt door, om vervolgens in het water te belanden.”

Maar de gemeente mag volgens haar de wijk ook wel wat beter onderhouden. “Ik probeer de omgeving nu zelf maar enigszins netjes te houden, maar ik word ook een jaartje ouder en eerlijk gezegd word ik er ook gewoon een beetje moedeloos van. Laten we gewoon met elkaar onze stad schoon en leefbaar houden, voor mens en dier.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto