Spencer Alberg (Foto: aangeleverd)
Spencer Alberg (Foto: aangeleverd)

Raadslid Spencer Alberg (22) hoog op kandidatenlijst D66

Politiek

ALMERE – Het Almeerse raadslid Spencer Alberg (22) is door D66 op plek 13 van de landelijke kandidatenlijst gezet. Opmerkelijk, want Alberg is nog maar anderhalf jaar gemeenteraadslid.

Door Marcel Beijer

Binnen D66 is de samenstelling van de kandidatenlijst behoorlijk emotioneel verlopen, omdat een fors aantal bestaande Kamerleden, die opnieuw gesolliciteerd had een stoeltje, laag op de lijst zijn gezet. Dat geldt dus niet voor de jonge Almeerder. “D66 wil een jongere generatie naar voren schuiven. Niet veel partijen geven jonge mensen die kans.”
In de peilingen staat D66 momenteel op 10 zetels. Alberg denkt dat de uitslag positiever zal zijn. Mocht de partij opnieuw het kabinet ingaan en ministers leveren, dan schuift hij sowieso op en is de kans groot dat hij, naast Leonie Vestering (PvdD) en Ulysse Ellian (VVD) het derde Almeerse kamerlid wordt. “Daar ga ik dan wel voor, ja. Jong zijn heeft ook z’n voordelen. Bovendien word ik niet in het diepe gegooid. Je krijgt goede begeleiding.”

Talent

Alberg ontpopte zich de afgelopen anderhalf jaar als een politiek talent. Hij nam het initiatief om de giftendrempel voor bijstandsgerechtigden te verhogen van 1200 naar 1800 euro en maakte zich sterk om de rapportageplicht te versoepelen. “Ik kom uit een gezin dat het niet breed had. Mijn moeder moest mij en mijn tweelingzussen opvoeden vanuit de bijstand. Ze kreeg een uitkering, een sociale huurwoning en allerlei toeslagen. Je maakt echter ook kennis met de stress en angst die met armoede gepaard gaat. De blauwe brieven, de beschikkingen en de gerechtsdeurwaarders. Ik weet ook hoe lastig het is voor jongeren om geen woning te kunnen vinden.”
Opmerkelijk was zijn inzet om het college (waar nota bene zijn eigen D66 deel van uitmaakt) te dwingen met een aanvalsplan voor woningbouw te komen.

D66

Alberg ziet in D66 de partij die het best bij hem past. “De partij zoekt waar nodig de nuance op en dat spreekt me aan.” Minder te spreken is hij over de koers van de laatste jaren. “We gaan waarschijnlijk minder zetels halen dan de huidige 24. We hebben zeker ontzettend mooie dingen binnen gehaald bij de coalitieonderhandelingen. Denk aan het klimaatpakket, de investeringen in het MBO en de excuses voor het slavernijverleden. Tijd dus om dat vertrouwen terug te winnen.”

Problemen aanpakken

Als kamerlid wil Spencer Alberg zich sterk maken voor de punten die hij belangrijk vindt. “Het is nu tijd voor een nieuwe generatie om op te staan om de problemen in Nederland aan te pakken. En mocht ik de Kamer niet halen, dan blijf ik uiteraard gewoon in de gemeenteraad. Er is genoeg te doen in Almere.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto