Leonie Vestering (r) opgetogen bij het horen van de verkiezingsuitslag. Links de huidige fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marjolijn Veenstra. Midden wethouder Jesse Luijendijk (Archieffoto: aangeleverd)
Leonie Vestering (r) opgetogen bij het horen van de verkiezingsuitslag. Links de huidige fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marjolijn Veenstra. Midden wethouder Jesse Luijendijk (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

‘Bestuur PvdD ging akkoord met Almeerse coalitiedeelname’

Politiek

ALMERE – Het landelijk bestuur van de Partij voor de Dieren is akkoord gegaan dat de partij in Almere deel ging uitmaken van de coalitie met VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SP en Leefbaar Almere. Inmiddels is het bestuur opgestapt.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

Dat zegt fractievoorzitter Marjolijn Veenstra in een reactie op de ontwikkelingen binnen de partij. In de Tweede Kamer ligt partijleider Esther Ouwehand op ramkoers met het bestuur, onder meer omdat het bestuur de lokale fracties zou hebben geadviseerd in de oppositie te blijven en geen bestuursverantwoordelijkheid te nemen door deel te nemen aan een coalitie. In Almere gebeurde dat wel. Met Jesse Luijendijk levert de Partij voor de Dieren een wethouder.

“Natuurlijk is het altijd spannend voor een oppositiepartij om ineens deel te nemen aan de coalitie”, laat Veenstra weten die stelt dat haar partij hard heeft gewerkt aan een diervriendelijk én donkergroen coalitieakkoord. “Er is - voor zover wij weten - geen sprake van onvrede over onze deelname aan het college vanuit wie dan ook. Wel is er ten tijde van de onderhandelingen overleg geweest met het bestuur en met Esther Ouwehand waarbij er is besproken of het akkoord dat we zouden gaan sluiten voldoende stem gaf aan onze idealen als partij. Als dat niet zo was geweest, hadden we geen akkoord gesloten want invloed blijft voor ons altijd belangrijker dan macht.”

Uit de verklaring blijkt dat het landelijk bestuur in Almere dus wel akkoord is gegaan met deelname aan de coalitie. Ook in Arnhem, Groningen en Amersfoort zit de partij in het college.

Dinsdag nam het Almeerse Tweede Kamerlid Leonie Vestering vanwege het conflict in de partij afstand van haar zetel. Vestering was in Almere lange tijd fractievoorzitter.

Noot van de redactie:

Vlak na publicatie van dit online-artikel werd bekend dat het bestuur van de partij is opgestapt en dat Ouwehand lijsttrekker zal zijn bij de komende verkiezingen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto