Donkere wolken boven het elektriciteitsnetwerk Almere (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Donkere wolken boven het elektriciteitsnetwerk Almere (Archieffoto: Almere DEZE WEEK) Almere DEZE WEEK

Elektriciteitsprobleem: Fracties willen actie richting ‘Den Haag’

Politiek

ALMERE – De meeste Almeerse fracties willen niet alleen Tennet en Liander ter verantwoording roepen naar aanleiding van het elektriciteitsprobleem waardoor de bouw in de stad plat komt te liggen, ze willen ook acties richting ‘politiek Den Haag’.

Door Indira Draijer en Marcel Beijer

‘Een ramp voor de stad’, noemde wethouder Alexander Sprong het elektriciteitsprobleem waardoor de bouw van woningen en maatschappelijke voorzieningen in Almere grotendeels stil komt te liggen.
Veel partijen in de gemeenteraad zeggen geschokt te zijn door dit nieuws, anderen zeggen juist dat men deze problemen aan had kunnen zien komen.
Van links tot rechts maken partijen zich zorgen over de situatie. Sommige partijen vrezen ook gevolgen voor verduurzaming van de stad. Anderen zien de verduurzaming juist als oorzaak van de huidige problematiek.

Keuzes maken

GroenLinks zette de kwestie vorig jaar al op de politieke agenda. Jaap Steenkamer: “We moeten harde keuzes gaan maken. GroenLinks wil dat er in kaart gebracht wordt welke bedrijven in Almere grootverbruiker zijn. Zijn koelhuizen zoals van het bedrijf Nice to Meat) en datacenters nog wel te verantwoorden?”
Elian van Nuenen (Leefbaar Almere) wil het kabinet opdragen de eerste de beste transformator in te zetten voor het oplossen van dit probleem. “Het Rijk wil dat Almere doorgroeit tot de vijfde stad van Nederland. Daartoe heeft Tennet ons nu alle mogelijkheden ontzegd. Leefbaar Almere gaat géén concessies doen in hoe wij graag zien dat de stad groeit om groei onder deze omstandigheden toch mogelijk te maken.” Ook de ChristenUnie wil duidelijkheid hoe deze ontwikkeling nog omkeerbaar is.

Geblunder

“Hoe kon dit gebeuren?”, zegt Willem Boutkan (PVV). “Dit had je van tevoren kunnen bedenken. Dit is een uitvloeisel van het geblunder in Den Haag. De klimaatidealisten wilden alles duurzaam, meer elektrisch rijden, maar nu zie je het gevolg.”
Ook Forum voor Democratie ziet het ‘zogenoemde duurzame energiebeleid’ als boosdoener. “Partijen van links tot rechts hadden het plan om massaal af te stappen van fossiele brandstoffen en over te gaan op elektrificatie, terwijl men wist dat het elektriciteitsnet niet toereikend zou zijn. En in Almere proeven we daar nu als eerste de zure vruchten van.” Ze vinden Respect Almere en de fractie van AP/OPA, al jaren een fervent voorstander van Waterstof, aan hun zijde. “De wethouder liet zijn oren hangen naar D66 en GroenLinks en nu zit Almere met de gebakken peren. Stop met deze doodlopende weg en ga op een zo hoog mogelijk tempo de Waterstof route in.”

Geschrokken

Vanuit een ander politiek spectrum is ook de Partij voor de Dieren ‘ontzettend geschrokken’. Marjolijn Veenstra: “De Rijksoverheid had hier eerder actie op moeten ondernemen. Dit heeft een negatieve invloed op de noodzakelijke energietransitie, en we kunnen het ons niet veroorloven om te stoppen met bouwen.”
Erik Theunissen (PvdA) wil dat de gemeenteraad Liander en Tennet moet uitnodigen om uit te leggen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. “We zullen scherpe keuzes moeten maken ten aanzien van de woningen die we nog wel kunnen bouwen. Wat de PvdA betreft moeten goedkope en sociale huurwoningen daarbij prioriteit krijgen.”
Die mening is ook D66 toegedaan. Ivar van Rijn: “Dit is een enorme dreun voor de ontwikkeling van Almere. We moeten gaan praten met ‘Den Haag en TenneT, maar ook als gemeente zelf kijken wat we kunnen doen en proberen om hier zo creatief mogelijk in te zijn om te zorgen dat we kunnen blijven bouwen voor alle mensen die in Almere willen wonen en werken.”

Spoeddebat

De VVD, BIJ1 en DENK willen tekst en uitleg bij het spoeddebat dat voor komende donderdag is ingelast. 50PLUS kijkt daar ook naar uit: “Wij willen van het Almeerse College horen hoe het mogelijk is dat deze crisis is ontstaan, wat er aan maatregelen is bedacht en wat de plannen voor de toekomst zijn”, zegt Marc van Rooij. “Een debat biedt de gelegenheid om een diepgaande discussie te voeren over de noodzakelijke stappen om de problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat de groei van Almere niet wordt belemmerd door technische beperkingen.”

Samenwerken

Het CDA zegt al langer gezien te hebben dat de energievoorziening een probleem zou worden. “Een gasvrij Almere Haven zagen we niet mogelijk als er niet geïnvesteerd zou worden in de uitbreiding van het energienet en ook de inzet en ontwikkeling van andere vormen van duurzame energie”, zegt Nienke Nieuwenhuizen. “Dat we echter zo snel voor dit voldongen feit gesteld zouden worden hadden we niet voorzien. Alle hens aan dek om te zorgen dat we dit probleem oplossen. Samenwerken tussen partijen en in de gemeenschap is daarbij het toverwoord. Daar roepen we iedereen toe op. Voor onze toekomst en die van onze kinderen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto