Wethouder Kees Ahles (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder Kees Ahles (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

Raad stelt miljoeneninvestering ICT ter discussie

Politiek

Motie van treurnis ingediend

Raad stelt miljoeneninvestering ICT ter discussie

Door Marcel Beijer

ALMERE – De gemeenteraad is er allesbehalve van overtuigd dat er werkelijk bijna 18 miljoen euro nodig is om de verouderde ICT-omgeving op het stadhuis op orde te brengen. Het kan wel een tandje minder. Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt. 

De gemeente had 15,6 miljoen euro gereserveerd voor de modernisering van de digitale omgeving, maar dat blijkt bij lange niet genoeg. In totaal gaat het om 33 miljoen euro, en misschien nog wel meer. Veel raadsleden vinden dat het college de gemeenteraad niet tijdig heeft geïnformeerd over dat gigantische verschil en dus extra kosten. PVV en 50PLUS nemen dat wethouder Kees Ahles zelfs dermate kwalijk dat ze een motie van treurnis tegen hem gaan indienen. “Want deze wethouder wist bij zijn aantreden van dit probleem en had ons als raadsleden daarover op het juiste moment volledig over moeten informeren”, zei Marc van Rooij (50PLUS).

5,6 miljoen

Veel fracties zetten ook vraagtekens bij de dwingende wijze waarop het college de raad akkoord wil laten gaan met de forse investering van 18 miljoen. De raad wil daar een keuze in hebben en wil dat Ahles de gemeenteraad voortaan meeneemt in de keuzes die het college maakt. De PvdA wil zelf dat het college met een nieuw raadvoorstel gaat komen. Volgende week wordt daar verder over gesproken. 

Gezichtsherkenning

De SP had deskundigen op het stadhuis stevig ondervraagd en ontdekt dat er sowieso al 5,6 miljoen euro ruimte is te vinden in technische ICT-wensen die niet echt noodzakelijk zijn op dit moment. Jelena Postuma (Forum voor Democratie) droeg daar zelfs een voorbeeld van aan, door te wijzen op een post ‘digitale gezichtsherkenning’. “Is dat nu werkelijk noodzakelijk?”, vroeg zij zich af. 

Geen mening

Wethouder Kees Ahles zei dat hij pas afgelopen december op de hoogte was van het werkelijke bedrag en toen direct de raad heeft geïnformeerd. “Bij mijn aantreden wist ook de gemeenteraad dat er een grote investering aan zat te komen. Hij liet zich niet uit wat de mening van het college is over de forse overschrijding. “We zien dit als een ambtelijk stuk. Daar heeft het college geen mening over.”Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto