De Engelse Mijl staat tientallen keren aangegeven als laatst bekende adres. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De Engelse Mijl staat tientallen keren aangegeven als laatst bekende adres. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Tientallen asielzoekers vertrekken met onbekende bestemming uit Almere

Algemeen

FBK SPORTPARK – Tientallen asielzoekers verdwijnen spoorloos uit het asielzoekerscentrum (AZC) op het sportpark Fanny Blankers-Koen. Volgens een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) is het aannemelijk dat de asielzoekers in de illegaliteit verdwijnen.

Door Marcel Beijer

Op de gemeentepagina’s die wekelijks in deze krant staan, verschijnt regelmatig een lijst van personen die met onbekende bestemming uit Almere vertrokken zijn en worden uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP), met hun laatst bekende adres daarbij vermeldt. Daarbij wordt een oproep gedaan om te melden wanneer de uitschrijving niet terecht is, of als iemand weet waar de desbetreffende personen naar toe zijn gegaan.

Engelse Mijl

De laatste weken staat op deze lijst tientallen keren de ‘Engelse Mijl’ als laatst bekende adres vermeld. Op dit adres is het asielzoekerscentrum gevestigd. De afgelopen weken waren dat er meer dan honderd. Volgens een woordvoerder van de gemeente houdt deze enorme lijst niet in dat al die personen in de desbetreffende week ook zijn vertrokken. COA levert de lijst met verdwenen personen in periodes aan. Dat wordt ook bevestigd door een woordvoerder van COA. “Bewoners van ons centrum zijn verplicht zich elke week te melden. Als iemand dat twee weken lang niet meer heeft gedaan, dan is hij zijn plaats kwijt. Op gezette tijden geven we die namen door aan de gemeente.”

Verblijfplaats

Waar de asielzoekers naar toe gaan is onbekend. “Hun vervolgverblijfplaats is onbekend, ze zijn dus niet overgeplaatst naar een ander AZC. Ze zijn gewoon zoek”, aldus de woordvoerder van het COA. “We doen daar verder geen onderzoek naar, wel melden we het dus bij de gemeente. Het kan zijn dat ze terug zijn gegaan naar het land van herkomst of naar het land waar ze als asielzoeker Europa zijn binnengekomen. Het kan ook zijn dat ze zijn doorgetrokken naar en ander land. Het is aannemelijk dat een groot deel in de anonimiteit verdwijnt.” 

Schrijnend

Mensen die op het AZC verblijven zijn doorgaans in afwachting van een verblijfsvergunning van het IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Daar zijn echter forse achterstanden ontstaan. Het kan zijn dat de asielzoekers daar niet langer op willen wachten en de illegaliteit in verdwijnen. Dat die situatie in alle gevallen schrijnend is, wil de woordvoerder niet bevestigen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto