Klassenvergroting moet lege lokalen tegengaan. (Foto: AdobeStock)
Klassenvergroting moet lege lokalen tegengaan. (Foto: AdobeStock)

Zomervakantie begonnen: nog steeds minimaal 75 onderwijsvacatures

Algemeen

ALMERE – Deze krant meldde 9 juni dat er 134 vacatures in het Almeerse onderwijs waren. Nu de zomervakantie is begonnen staat de teller op ruim 75. Van dat aantal is er 41 bij de Almeerse Scholengroep (ASG). Almere geldt als een van de steden waar het lerarentekort het hardst toeslaat. Het tekort is percentueel hoger dan in Amsterdam.

Door Robert Mienstra

Meerdere leraren uit het basisonderwijs melden dat de ASG het lerarentekort probeert terug te dringen door klassen te vergroten. Zo zouden in het basisonderwijs meerdere klassen groeien tot boven de dertig leerlingen. Bronnen zeggen dat schooldirecteuren de klassen groter maken om er zo voor te zorgen dat de kinderen na de zomervakantie niet naar huis hoeven worden gestuurd.
Ook vindt klassenvergroting plaats in het Voortgezet Onderwijs. Een leraar klaagt dat hij zoveel leerlingen in de klas krijgt, dat zij niet meer in het lokaal passen.
De ASG was niet bereikbaar voor commentaar.

Effect

De onderwijsinspectie meldt dat het lerarentekort een grote maatschappelijke uitdaging vormt. Noodmaatregelen van scholen hebben direct effect op de onderwijskwaliteit. Daarnaast is er kansenongelijkheid bij het schooladvies: op basis van dezelfde cijfers krijgen leerlingen van hoger opgeleide ouders vaker een hoger advies dan leerlingen van lager opgeleide ouders.

Oorzaken

Voor het lerarentekort zijn meerdere oorzaken. Relatief veel oudere leraren stromen uit, er is een verminderde instroom van nieuwe leraren, minder studenten kiezen voor de pabo en andere lerarenopleidingen en een relatief groot aandeel leerkrachten verlaat het beroep binnen vijf jaar na afstuderen.
Het tekort aan leraren en schoolleiders zal verder oplopen. Volgens ramingen stijgt het tekort van 2.322 fulltime leraren en directeuren in 2019, naar een tekort van ruim 4.000 in 2023/2024. Wanneer er niets verandert kan dit leiden tot een tekort van 10.847 fulltime banen in 2027.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto