De kabelbaan vervoerde de eerste passagiers (Foto: Wim Messink)
De kabelbaan vervoerde de eerste passagiers (Foto: Wim Messink) WIM-MESSINK

Floriade kabelbaan open voor bezoekers

Algemeen

ALMERE – Nadat de rechter vorige week besloot dat de kabelbaan op het Floriadeterrein per direct in gebruik mag worden genomen, hebben de eerste mensen daar dit weekend gebruik van gemaakt. Vanaf nu kan iedere geïnteresseerde van de kabelbaan gebruik maken tijdens de Floriade Preview.

Bij de Floriade Preview kan de vooruitgang worden bekeken van de wereldtuinbouwtentoonstelling die volgend jaar de deuren opent. Met de kabelbaan kunnen bezoekers het terrein van zestig hectare, met de rechthoekige verkavelingsstructuur en het arboretum, ook van bovenaf bekijken.

Vergunning

Twee Almeerders probeerden via de rechter te voorkomen dat de kabelbaan rondjes zou gaan draaien. Ze zijn van mening dat de vergunning niet verleend had mogen worden. De rechter oordeelde vorige week dat de gemeente inderdaad niet de juiste volgorde heeft gehanteerd, maar nu wel over de juiste papieren beschikt. Daarom is het niet nodig om de kabelbaan te ontmantelen en mag hij in gebruik worden genomen.

Eerste rondjes

Dit weekend draaide kabelbaan dus de eerste rondjes met bezoekers. Zij konden van bovenaf een blik werpen over het Weerwater en de voortgang zien van de gebouwen en paviljoens die er verrijzen. Tijdens de Floriade Preview worden ook rondleidingen gegeven over het Utopia-eiland, waar verschillende initiatieven rondom voedselvoorziening in de stad te zien zijn. Hier ligt ook een Agroforestry perceel, een eeuwenoude vorm van kringlooplandbouw tussen bomen en struiken. Zo staan er walnotenbomen, hopstruiken en kruiden en groeien in de aarde aardappelen en wortelen.

Biertjes

Dit project laat zien hoe voedselvoorziening en ecosysteemherstel samengaan. Hier wordt de hop geteeld voor de Almeerse biertjes, kruiden geplukt voor thee en aardappelen en wortels gerooid voor de Almeerse voedselbank. Op Utopia verrijst ook een Tiny Forest en een voedselbos, waar allerlei eetbare planten en kruiden groeien. 

De Floriade Preview is tot en met 26 september iedere donderdag tot en met zondag geopend. Het bezoek is inclusief een vaartocht over het Weerwater van Almere Stad naar het Floriade-terrein, een bezoek aan het Preview Centre, een rondleiding over het Utopia eiland en een ritje in de kabelbaan.

Voeten in de aarde

De komst van de kabelbaan had, buiten de vergunningverlening, flink wat voeten in de aarde. Zo is Vellig Verkeer Nederland bezorgd omdat de gondels over de snelweg A6 gaan. Ook moesten de gondels worden voorzien van een folie waarbij het voor automobilisten minder makkelijk is om naar binnen te kijken. Dat is inmiddels gebeurd. Ook hebben de twee protesterende Almeerders aangegeven de beslissing van de rechter te zullen aanvechten.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto