Hier is geen dronkaard aan de slag geweest, maar wordt gedaan aan slingerend maaibeheer. (Foto: aangeleverd)
Hier is geen dronkaard aan de slag geweest, maar wordt gedaan aan slingerend maaibeheer. (Foto: aangeleverd)

Slingerend maaibeheer: ruimte voor vlinders en bijen

Algemeen

ALMERE - Op het oog lijkt het of de maaier niet goed heeft opgelet of ‘dronken’ was, maar velden waar slingerend maaibeheer wordt toegepast bieden meer ruimte aan bijvoorbeeld vlinders en bijen.

In het kort komt slingerend maaibeheer erop neer dat de beheerder zelf bepaalt waar, wanneer en hoe vaak er gemaaid wordt, als er bij elke maaibeurt maar minimaal circa 40 procent van het gewas blijft staan. Voor de biodiversiteit is dat een aanwinst; de vlinder- en bijenpopulatie kan uitdijen.

Wisselende patronen

Door elke keer in wisselende patronen te maaien, ontstaat er een maximum aan variatie, van delen die jaarrond of zelfs meerdere jaren blijven staan tot delen die drie á  vier keer per seizoen worden gemaaid. Zo staan er op elk moment van het jaar bloeiende planten, waar solitaire bijen en andere insecten nectar en stuifmeel kunnen verzamelen.

Micro-klimaat 

Slingerend maaibeheer voorziet perfect in de behoeften van solitaire bijen. Door de bochten ontstaan overal verschillende micro-klimaatjes: windluwe plekjes, vochtiger of drogere stukjes en koelere of warmere plekken waar iedere soort zijn beste plekje kan vinden, op ieder moment van de dag en het jaar. Andere insectengroepen als vlinders, zweefvliegen en kevers, die voor hun voedselvoorziening ook zijn aangewezen op nectar en stuifmeel, profiteren volop van deze eenvoudig uit te voeren wijze van maaibeheer.

Wie zelf aan de slag wil met deze natuurvriendelijke maaibeheer kan informatie vinden op de site landschapsbeheer.net  Zoek daarvoor onder het kopje ‘biodiversiteit op het erf’ naar ‘insectvriendelijk maaibeheer’.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto