(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Concert Nederlands Studenten Orkest is audiovisueel spektakel

Uit

POORT - Het Topsportcentrum Almere is het decor voor een achtdaagse concertreeks van het Nederlands Studenten Orkest (NSO). Vrijdag was de première van hun programma ‘De Ring’, gedirigeerd door Frans-Aert Burghgraef. Een audiovisueel spektakel met klassieke muziek en een indrukwekkende lichtshow. Nog te zien tot en met zondag 15 augustus. 

Door Petra Onderwater

Het NSO wordt ieder jaar opnieuw samengesteld uit talentvolle studenten die zich naast hun studie aan een hogeschool of universiteit op hoog niveau bezighouden met klassieke muziek. Omdat een concerttournee lastig te organiseren was vanwege de coronapandemie, is dit jaar gezocht naar één grote locatie waar alle acht concerten coronaproof kunnen plaatsvinden. Het Topsportcentrum biedt plaats voor ongeveer 500 bezoekers per concert op 1,5 meter van elkaar.

Slagwerksolo

Het is een bijzonder gezicht om het 100-koppige orkest te zien inspelen middenin die grote topsporthal. Maar zodra de lichten doven, de muziek aanzwelt en de kleurrijke lichteffecten starten, verandert de hal in een heuse concertzaal. Het programma begint met ‘In Transit’, in opdracht gecomponeerd door Thomas van Dun, met een slagwerksolo van Dominique Vleeshouwers, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2020. 

De Ring

Het hoofdprogramma is Der ring des Nibelungen van Richard Wagner, in een arrangement van Henk de Vlieger. Hij heeft alle vier de opera’s van De Ring samengevoegd tot een symfonisch werk van een uur. Lichtkunstenaar Teus ‘Lumiteus’ van der Stelt maakte speciaal voor deze productie een lichtchoreografie, waardoor het orkest in een continue veranderende ring van licht speelt. 

Hechte band

Het thema ‘De Ring’ staat ook symbool voor de hechte band die ontstaat tussen de musici, dit jaar nog meer dan anders. De orkestleden hebben zich na een quarantaineperiode teruggetrokken in een eigen bubbel om zich bijna drie weken lang vol op de muziek te storten, zonder enig contact met mensen van buitenaf. Verder zijn er in het sluitstuk van het programma ludieke verwijzingen naar tal van andere ringen, waaronder de Olympische ringen en de Lord of the Rings. 

Ook is er een knipoog naar de locatie van deze concertreeks, wanneer de slagwerkers een percussie-act met basketbal laten zien.

Het concert is nog tot en met zondag 15 augustus te zien. Meer informatie en kaarten naar www.nso.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto