Sher Ewo en Anneke Dalger van BIJ1 Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Sher Ewo en Anneke Dalger van BIJ1 Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)

BIJ1 Almere gaat voor twee tot drie zetels in raad

Algemeen

‘We hebben al meer dan honderd leden’

BIJ1 Almere gaat voor twee tot drie zetels

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Almeerse afdeling van de politieke partij BIJ1 gaat voor twee tot drie zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. De bestuursleden Anneke Dalger (voorzitter) en Sher Ewo (secretaris) melden dat de Almeerse afdeling van de partij inmiddels honderd leden telt. “En er komen er gestaag meer bij, we groeien fors.”

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2020 haalde BIJ1 in Almere 3,3 procent van de stemmen. “We zagen toen dat er draagvlak is voor Bij1 in de stad”, zegt Dalger. “Bovendien vinden we dat er in Almere een linkse partij in de gemeenteraad moet komen die voor iedereen in de stad open staat. We zien dat de linkse partijen steeds meer naar rechts opschuiven. In Almere zijn 162 nationaliteiten. Die zien we niet terug in de gemeenteraad. Wij willen juist die mensen in de politiek een stem geven die zich niet hebben kunnen uitspreken.”
Bij1 is geen zwarte partij stellen Dalger en Ewo. “Wij zijn er voor iedereen”, zegt Ewo. “Voor mensen van kleur, wit, met een beperking en van welke geaardheid dan ook. Wij zijn de partij van de diversiteit die juist in Almere zo nodig is. Die diversiteit zien we in de gemeenteraad veel te weinig terug. Wij gaan in de raad iedereen zijn stem laten horen. De emoties die bij veel mensen in de stad leven maar niet worden uitgesproken, gaan wij in de raad laten horen. Mensen moeten er voor uit kunnen komen wie ze zijn en wat ze willen. Hen gaan we triggeren.”

Zorg

Een belangrijk item voor BIJ1 wordt de zorg in de stad. “Ouderenzorg en jeugdzorg moeten veel beter. Landelijk laat dat ook te wensen over”, zegt Dalger, “en ook in Almere kan het veel beter.” BIJ1 wil ook de sociale woningbouw sterk op de kaart zetten in de raad. “Iedereen heeft recht op wonen. Het is toch te gek voor woorden dat jongeren geen woning kunnen krijgen en bij hun ouders moeten blijven wonen.”
Ook onderwijs krijgt de nodige aandacht van de partij. “Er moet veel meer diversiteit komen bij de leraren die voor de klas staan. Het is toch ongelooflijk dat leraren met kleur wegrennen uit Almere en in Amsterdam gaan werken. Juist onze stad heeft die leraren hard nodig.”
Verder wil BIJ1 dat de gemeente vaker durft te bekennen dat er zaken fout gaan. “In Almere Buiten is het betaald parkeren volledig mislukt. Keer op je schreden terug en schaf dat betaald parkeren dan ook af. Bovendien zijn er parkeerplekken die nooit gebruikt worden. Daar zouden mooi woningen kunnen komen”, stelt Dalger

Salvernijverleden

Almere is een stad zonder slavernijverleden. “Maar de mensen die er wonen hebben er wel een verleden mee”, zegt Dalger. De partij zal dan ook niet schromen om zich sterk te maken voor een slavernijmuseum in onze stad. “We zijn een nieuwe stad, met een nieuwe geschiedenis. Almere is dan ook de plek om de geschiedenis te herschrijven met een slavernijmuseum.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto