Joop Soetekouw (Foto: Almere DEZE WEEK)
Joop Soetekouw (Foto: Almere DEZE WEEK)

Veelvoudig winnaar Almeers dictee Joop Soetekouw

Algemeen

Veelvoudig winnaar Almeers dictee Joop Soetekouw

‘Reken mensen niet af op hun spelling’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Oud docent Joop Soetekouw (66) won vier keer het Almeers dictee van de nieuwe bibliotheek. “Waarvan 2 keer samen met anderen”, zegt hij er bescheiden bij. Dit jaar doet Soetekouw niet mee aan het Almeers dictee van 6 september. “Dat gaat helaas niet om gezondheidsredenen.”

“Ik ben helemaal geen taalnazi”, zegt Soetekouw. “Ik heb op de lagere school in Amsterdam gewoon goed onderwijs in spelling gekregen. Mijn meester maakte spelling zo leuk dat ik er aardigheid in kreeg. Ik haalde de ene tien na de andere voor dictees. Daardoor groeide mijn zelfvertrouwen. En zo heb ik mijn hele leven belangstelling voor taal gehouden. Elke dag doe ik nog mee met beterspellen.nl. Daar krijg je vier vragen over spelling van woorden. Dat doe ik al jaren.”

Voorbereiding

Soetekouw bereidde zich nooit voor op het Almeers dictee. “Dat kan helemaal niet. De eerste dictees zaten vol met woorden die niet gangbaar waren. Dus dat was alleen maar afwachten wat er voorgelezen werd. Het was in die tijd een beetje gezocht allemaal. Later werd dat beter.”
Hij benadrukt dat het Almeers dictee vooral een spelletje is. “Misschien wel voor de elite. Maar hoeveel mensen spellen foutloos? Dat zijn er maar weinig.”

Onderwijs

Soetekouw heeft ruim veertig jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan 18 jaar op Echnaton. “De mooiste baan die er is”, zegt hij. “Ik rolde zomaar het onderwijs in. Ik weigerde in de jaren zeventig dienst en werd toen tewerkgesteld op een school voor speciaal onderwijs. Er ging een wereld voor me open. Ik ben nooit meer weggegaan uit het onderwijs. Via Lelystad kwam ik op Echnaton terecht. Daar gaf ik les in de basisberoepsgerichte leerweg, dus aan kinderen die een extra steuntje nodig hadden. Dat was prachtig, lesgeven aan een bonte verzameling leerlingen. Mijn eerste insteek was altijd een goede relatie met leerlingen krijgen. Zij moeten volledig zichzelf kunnen zijn, zich kunnen ontplooien en niet teveel druk ervaren.”

Tips

De dicteewinnaar heeft nog wat tips. “Meld je vooral aan op beterspellen.nl, daar leer je veel van. Reken verder nooit iemand af op zijn spelling. Heb je moeite met de spelling van een woord, vervang het dan door een ander simpeler geschreven woord. Twijfel je aan een tekst, laat die dan altijd door een ander nakijken.” Voor de dictee-deelnemers heeft Soetekouw nog een advies: “Geniet van het spelletje. En ik wens iedereen succes en vooral veel plezier.”

Het Almeers dictee is 6 september in de nieuwe bibliotheek. Het is inmiddels volgeboekt.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto