MBO-leerlingen interviewen Noraley Beyer (oud nieuwslezer van de NOS) (Foto: aangeleverd)
MBO-leerlingen interviewen Noraley Beyer (oud nieuwslezer van de NOS) (Foto: aangeleverd)

Koloniale Sporen in mijn buurt nu in Almere

Algemeen

Koloniale Sporen in mijn Buurt nu ook in Almere

ALMERE – Koloniale Sporen In mijn Buurt zal na een succesvolle start in Amsterdam ook worden uitgerold in Almere.

Stichting In mijn Buurt laat leerlingen leren door ontmoeten. Koloniale Sporen In mijn Buurt zal worden verteld door iemand die opgroeide in een van de voormalig Nederlandse koloniën. De persoonlijk verhalen zijn onderdeel van een compleet burgerschapsprogramma in zes lessen. Scholieren krijgen inhoudelijke lessen over de geschiedenis van Oost- en West-Indië. Zij interviewen zelf de verteller, ook wel de erfgoedgever genoemd, om het verhaal in de ik-vorm terug te geven aan de verteller. Daarna kunnen zij besluiten om hiervan “Erfgoeddrager” te worden. Een erfgoeddrager belooft dit verhaal verder te vertellen, voor vrienden, familie maar ook bij grotere bijeenkomsten zoals bijvoorbeeld herdenkingen.

Verhaal

Oorlog in mijn buurt heeft inmiddels honderden erfgoeddragers die het verhaal verder vertellen van ouderen uit de tweede wereldoorlog, sommige daarvan zijn zelfs al overleden maar hun verhalen leven voort bij hun jonge erfgoeddragers.

Aanmelden

Komend schooljaar wordt het lespakket aangeboden op het middelbaar onderwijs in Almere en andere steden. Scholen en docenten die interesse hebben kunnen zich aanmelden of meer informatie vragen bij de landelijke coördinator Sher Ewo.

Stichting door Ontmoeting

Leren door Ontmoeting laat leerlingen van basisschool tot MBO leren door ontmoeting met ouderen uit hun buurt. De scholieren leren de verhalen doorvertellen. Door de verschillende generaties buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, creëren zij nieuwe, jonge Erfgoeddragers die de geschiedenis van de mensen in en uit de buurt levend houden.

Meer informatie: 

sher@inmijnbuurt.org
Koloniale Sporen in mijn buurt op youtube.
Links naar de website: https://inmijnbuurt.org

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto