Herman en Ambro Schroten zijn Kunstambassadeurs van de muurschildering op de kerk Goede Rede. (Foto: Mark Wiechmann)
Herman en Ambro Schroten zijn Kunstambassadeurs van de muurschildering op de kerk Goede Rede. (Foto: Mark Wiechmann)

De Kunstambassadeur: Muurschildering van bijbelverhaal op kerk Goede Rede

Algemeen

HAVEN - In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Herman en Ambro Schroten, beiden Kunstambassadeur van de muurschildering ‘Bijbelverhaal uit Handelingen 27:8’ van Nina Fedyushkina en Aleksandra Nikiforova.

Het idee voor de muurschilderingen (fresco’s) in Almere is ontstaan tijdens een werkbezoek van woningcorporatie Groene Stad Almere (nu Alliantie) aan Lyon in Frankrijk om daar woningbouw en probleemwijken te bekijken. Tijdens dit bezoek werden zij verrast door de vele prachtige muurschilderingen. Er bleek een kunstwerkgroep te zijn: Cité de Création. Het idee voor de muurschilderingen is door Groene Stad Almere opgepakt in het kader van de revitalisering van Almere Haven.

‘De ideale stad’

De eerste muurschildering is gemaakt door kunstenaar Gijs Frieling. Een inmiddels bekende kunstenaar, die tijdens zijn jeugd op de Kerkgracht heeft gewoond. Het thema was ‘de ideale stad’ en is gemaakt op de kopgevel op de hoek van de Markt en Kerkgracht. Daarna is ook het gebouw Corrosia aangepakt. De destijds gesloten gevels waren een mooie aanleiding om de geschiedenis van Almere weer te geven. De broers Nanne en Simon Balyon waren de makers. Helaas is de muurschildering weer verdwenen bij de laatste verbouwing. 

Tussen 2001 en 2006 zijn er meer muurschilderingen in het centrumgebied van Haven gerealiseerd. Uit overleg met de gemeente bleek dat er geen enkele vergunning nodig was om dit te doen. Ook Welstand stelde geen eisen. Daarom konden de muren vrijuit beschilderd worden.

Kerkcentrum Goede Rede

De bouw van het kerkcentrum Goede Rede is voltooid in 1979. In overleg tussen Groene Stad/De Alliantie en het kerkbestuur is de gedachte ontstaan om de betekenis van het gebouw, een goede rede/veilige haven, naar buiten zichtbaar te maken. Het toenmalige oecumenisch kerkbestuur (Protestant en RK) was enthousiast over die suggestie. 

De naam van het kerkgebouw is ontleend aan de Bijbeltekst: (Handelingen 27 : 8). Paulus werd als gevangene, met een aantal andere gevangenen naar Rome overgebracht. Het werd een lange en onstuimige tocht op zee waarbij schipbreuk werd geleden. Met moeite kon Paulus met de andere opvarenden een veilige haven bereiken, ‘een goede rede’.

Bij de voorbereiding van de muurschildering ontstond het idee om via de bestaande samenwerking tussen de Provincie Flevoland en de stad/regio Dmitrov (bij Moskou) Russische kunstenaars in te schakelen. Er werd gekozen voor het ontwerp van Nina Fedyushkina en haar zus Aleksandra. 

De realisatie

In Almere Haven zijn in 2004 de muurschilderingen direct op de muur aangebracht, maar over de duurzaamheid van deze constructie waren twijfels. Daarom werd besloten om deze muurschildering op panelen aan te brengen. De kunstenaars konden tijdelijk in een net afgebouwde flat van Alliantie logeren. Ze zijn ongeveer vier weken bezig geweest en op 30 augustus 2004 was de oplevering van het kunstwerk. De muurschildering straalt warmte en zorgzaamheid uit in schitterende tinten. De compositie is mooi en bij verschillende belichtingen kun je steeds iets nieuws ontdekken. Het is een Goede Rede. 

Meer interviews en kunstwerken op: www.kunstambassadeurs.nl


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto