De gemeenteraad beslist binnenkort over de manier waarop Almeerders afval gaan scheiden. (Foto: Adobe Stock)
De gemeenteraad beslist binnenkort over de manier waarop Almeerders afval gaan scheiden. (Foto: Adobe Stock) lenscap50 - stock.adobe.com

Bewonersplatforms afvalsysteem voelen zich in hemd gezet

Algemeen

‘De gemeenteraad wordt zand in de ogen gestrooid’

Door Marcel Beijer

ALMERE – De bewonersplatforms Filmwijk en Sieradenbuurt voelen zich in het hemd gezet door het college. “De gemeenteraad gebood wethouder Jan Hoek nadrukkelijk om ons serieus te betrekken bij een haalbaarheidsonderzoek voor een nieuw afvalsysteem voor de stad. Maar daar is weinig van terecht gekomen. Wethouder Jan Hoek wil de gemeenteraad zand in de ogen strooien.”

Het aantal kilo’s restafval dat Almeerders jaarlijks weggooien moet omlaag. Daarom moet het afval beter gescheiden worden. Dat kan volgens het huidige systeem, of via het PMD+ systeem, waarbij Plastic, Metaal en Drinkpakken achteraf worden gescheiden. Dat nascheiden gaat machinaal en werkt veel secuurder dan wanneer bewoners zelf hun afval scheiden. De bewonersplatforms Filmwijk en Sieradenbuurt hebben in een pilotproject proefgedraaid met dit PMD+ systeem en zijn laaiend enthousiast. Niet alleen vanwege het gemak (het scheiden van afval wordt veel makkelijker), maar ook vanwege de gunstige effecten voor het milieu. Het college wil echter aan het huidige systeem vasthouden. Bewoners met een laagbouwwoning krijgen een extra rolcontainer. Restafval en gft (groente-, fruit- en tuinafval) gaan dan in twee aparte containers.

Gemeenteraad

Een meerderheid van de gemeenteraad wilde dat wethouder Jan Hoek een haalbaarheidsonderzoek zou laten uitvoeren en dat daarin nadrukkelijk samenwerking met beide platforms zou worden gezocht. “Dat is gewoon niet gebeurd”, zeggen Juliëtte De Sévaux en John de Lang. “We hebben zes sessies met mensen van Stadsreiniging gehad, maar het was zonneklaar dat er werd aangestuurd op voortzetting van het huidige systeem en eventueel het betaalsysteem Diftar .”
De Sévaux en De Lang zijn zeer teleurgesteld hoe de samenwerking in de afgelopen jaren is verlopen. “Helemaal toen we een gesprek hadden met wethouder Hoek en die aan ons vroeg wat we eigenlijk kwamen doen.”  

Transparant

“Bij samenwerking verwacht je dat ambtenaren transparant naar ons zijn”, vult De Lang aan. “Maar dat was niet het geval. We moesten zelfs een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur, red.) indienen om de juiste cijfers boven tafel te krijgen. Heel frustrerend.”
Volgens de platforms goochelen de ambtenaren namelijk met de cijfers. “Het haalbaarheidsonderzoek klopt gewoon niet: er worden verkeerde data gebruikt, waardoor ook de conclusies niet kloppen. Die worden allemaal in het voordeel van het huidige systeem uitgelegd. We kunnen echt alle conclusies weerleggen die in het onderzoek als feit staan aangegeven. De gemeenteraad wordt met dit onderzoek zand in de ogen gestrooid.”

Reden

Dé Sevaux en De Lange hebben geen idee waarom het college zo halsstarrig vasthoudt aan het huidige systeem, waarbij bewoners PMD zelf moeten scheiden. “Het pilotproject waar we een aantal jaar geleden in onze wijken mee zijn gestart kwam er op initiatief van wethouder Frits Huis van Leefbaar Almere. Met het aantreden van Jan Hoek als wethouder moet alles ineens anders. Het hele ambtenarenteam waar we mee spraken is vervangen. De conclusie staat vast: het blijft dit systeem, met in de toekomst dus een boete via Diftar. Als goedmakertje naar de raad zal bewoners dan boete worden opgelegd als ze teveel restafval aanbieden. Gek, van een GroenLinks wethouder verwacht je toch dat die het belang van het milieu voorop stelt. Dan kom je op PMD+ uit, waarvoor inmiddels al de meeste grote steden in ons land voor hebben gekozen.”

De gemeenteraad bespreekt het haalbaarheidsonderzoek binnenkort tijdens de Politieke Markt.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto