Max van Thiel van Haddock spreekt in bij de Politieke Markt. (Foto: aangeleverd)
Max van Thiel van Haddock spreekt in bij de Politieke Markt. (Foto: aangeleverd) Bart Buijs

Bewoners Noorderplassen bang voor keutels van ligplaatshouders

Algemeen

ALMERE – Het lijkt erop dat de gemeenteraad akkoord gaat met  een jachthaven aan de Von Draisweg aan de Noorderplassen. Leefbaar Almere, PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en het CDA zien die locatie wel zitten. De VVD wil de optie voor een locatie bij de golfbaan nog openhouden. Dit bleek tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Door Robert Mienstra

Bewoners van de Noorderplassen zijn geen voorstander van een jachthaven bij hen in de buurt. “Ik maak me ernstig zorgen over de milieuvervuiling die de ligplaatshouders gaan veroorzaken”, zei een van hen. “Die oude bootjes hebben geen vuilwatertaks, ze lozen hun ontlasting zomaar in het water en die keutels drijven dan onze kant op.”
Ook over de veiligheid maken de bewoners zich zorgen. “Het aantal vaarbewegingen gaat verdubbelen en er wordt al veel te hard gevaren.” De inspreker liet in het midden wie er dan zo hard gaan varen op de Noorderplassen, de ligplaatshouders van Haddock of anderen uit de buurt. Wel zei hij: “Als de jachthaven dan toch doorgaat, gun ik hem aan Max van Thiel.”

Haddock

Inspreker Max van Thiel, de zoon van wijlen Philippe van Thiel van Haddock, gaf aan dat zijn team snel een jachthaven kan realiseren zonder klusterrein. “We hebben al een werf op tien minuten varen, dus plaats voor opslag en klussen hebben we niet nodig. Ons plan kent beperkte horeca en een groene omgeving.”

Aanbesteding

“Een jachthaven heeft voor- en nadelen, op welke locatie hij ook komt”, zei wethouder Maaike Veeningen. “Ik kan de zorgen over het milieu op dit moment niet wegnemen. Er komt een Milieu Effect Rapportage, die moeten we afwachten.”
Annette Raijer van de PVV was ontevreden over de tijdspanne die nodig is voor de jachthaven. “Het raadsvoorstel kwam anderhalf jaar later dan beloofd.” Ook vroeg zij zich af of een openbare aanbesteding voor de jachthaven wel nodig is. Als Max van Thiel de enige aanbieder is, zijn we er toch snel uit.”

De meeste partijen toonden zich een voorstander van de voorgestelde locatie aan de Von Draisweg. Komende week gaat de bespreking verder omdat niet alle partijen aan het woord zijn geweest. Ook was er tijd te weinig voor de wethouder om de gestelde vragen te beantwoorden/.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto