Tim Kuik op de top van Mont Ventoux die hij drie keer beklom (Foto: aangeleverd)
Tim Kuik op de top van Mont Ventoux die hij drie keer beklom (Foto: aangeleverd)

Tim Kuik beklimt de Mont Ventoux van drie kanten

Algemeen

Almeerder Tim Kuik beklimt de Mont Ventoux van drie kanten

Door Marcel Beijer

ALMERE – Almeerder Tim Kuik (64) beklom afgelopen zaterdag op zijn racefiets via drie verschillende kanten de Mont Ventoux, de berg die door de Tour de France een mythische status heeft gekregen.

Kuik wilde aanvankelijk vrijdag de berg bedwingen, maar door de weersomstandigheden moest hij een dag later aan zijn opgave beginnen. Kuik, in het dagelijks leven directeur van stichting Brein: “Ik had flink wat last van het weer. De eerste beklimming uit Bédoin ging goed, maar de tweede uit Malaucène ging op mijn tandvlees. Op de top begon het te regenen. Ik kreeg het koud en kramp in de afdaling. Ik kwam doorweekt beneden aan in Sault. Terug omhoog was er opnieuw stortregen maar gelukkig niet zo koud. Halverwege werd het droog en bij Chalet Reynard, waar de steenwoestijm begint, brak zowaar een zonnetje door.”

GNAO1

Met de inspanning fietst Kuik geld bij elkaar voor de stichting GNAO1, die geld ophaalt om onderzoek te sponsoren naar deze erfelijke ziekte bij kinderen. Kuik lanceerde een crowdfundingcampagne op het platform GoFundMe. “Als ik 500 euro op zou halen zou ik de Mont Ventoux vanaf het plaatsje Bédoin beklimmen. Dat geld was snel binnen. Maar je kunt ‘de kale berg’ vanaf drie kanten beklimmen. En toen bedacht ik dat ik voor iedere 500 euro de berg van een andere kant beklim. Ik hoopte zo 2000 euro binnen te halen, maar ook dat bedrag kwam snel binnen.”

Max

Kuik fietst jaarlijks in de contreien van de Mont Ventoux en koppelt daar graag een goed doel aan. Dit keer was de inspiratie snel gevonden. “Max, de zoon van een collega, heeft GNAO1. De ziekte leidt niet alleen tot een mentale achterstand bij kinderen, maar ook fysiek. De spieren verslappen en verstarren en dat zorgt bij opwinding voor ongecontroleerde, spierbewegingen. Dat is zeer vermoeiend en kan zelfs tot overlijden lijden. Dat heeft natuurlijk enorm veel invloed op het kind, maar ook op het gezin. Het beklimmen van de Mont Ventoux was erg zwaar, maar de gedachte aan Max en zijn ouders die doorzetten en niet opgeven, deed mij ook doorzetten.”

Kijk hier naar het beeldverslag:


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto