Wethouder Hilde van Garderen (l) en Klaartje Wierbos, zakelijk leider van theatergezelschap Vis à Vis (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wethouder Hilde van Garderen (l) en Klaartje Wierbos, zakelijk leider van theatergezelschap Vis à Vis (Foto: Almere DEZE WEEK)

Podcast: Theatergezelschap Vis á Vis blijft in Poort

Algemeen

Podcast: Theatergezelschap Vis á Vis blijft in Poort

Door Robert Mienstra

POORT – “Voor mij was het altijd duidelijk dat Vis a Vis moest blijven in Almere”, zegt wethouder Hilde van Garderen (VVD) in de podcast die Almere DEZE WEEK maakte met haar en Klaartje Wierbos, zakelijk leider van het theatergezelschap. “Maar onze petitie en actie in het stadhuis in 2019 waren wel echt nodig, omdat er ook andere signalen waren uit het stadhuis’’ voegt Wierbos toe.

De politieke rust op Vis á Vis is inmiddels neergedaald. “We mogen definitief blijven en het probleem dat er was rond de erfpacht op ons terrein wordt nu opgelost. Ik heb daar alle vertrouwen in”, zegt Wierbos.

Actie

In 2019 vond het college dat Vis á Vis verplaatst moest worden om plaats te maken voor woningbouw. Vis á Vis stelde toen dat er toezeggingen gedaan waren door oud-bestuurders waaruit zou blijken dat Vis á Vis op de plek aan het Almeerderstrand mocht blijven. De gemoederen liepen hoog op. Op 11 april 2019 zei Wierbos: “Wij verkassen niet meer in Almere.” Er kwam een petitie voor het behoud van het theatergezelschap die 15.000 keer ondertekend werd. Met succes.

Behoud

“Die actie heb ik achteraf alleen maar toegejuicht”, zegt Van Garderen nu. “Hij heeft het proces ten goede gekeerd. Het was wel zo dat wij nergens documentatie konden vinden waaruit bleek dat die toezeggingen voor Vis á Vis op die plek door bestuurders waren gedaan.”

Wierbos bevestigt in de podcast dat de woningbouwplannen op de plek van Vis á Vis ambtelijk gedreven was, hoewel er door vorige wethouders al toezeggingen waren gedaan. De wethouders Van Garderen en Veeningen kwamen daardoor in een moeilijke positie.

Belangrijk

De situatie is inmiddels opgelost, stellen Van Garderen en Wierbos. “Vis á Vis is enorm belangrijk voor de stad en het culturele klimaat”, zegt de wethouder. Wierbos vertelt dat het podium van Vis á Vis gedraaid gaat worden en dat er een geluidswal komt voor de te bouwen woningen. “Dat wordt geen aarden wal. Ga er maar vanuit dat het een geluidswal des Vis á Vis wordt waar we al onze creativiteit op loslaten.”

Luister de podcast  via de website van Almere DEZE WEEK onder het kopje ‘Podcast’.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto