Han Thomassen van Ja21 (Foto: Almere DEZE WEEK)
Han Thomassen van Ja21 (Foto: Almere DEZE WEEK)

Vier Almeerders namens Ja21 in Staten

Algemeen

‘We zijn gematigd conservatief’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Ja21 zit met vier Almeerders in de Provinciale Staten. Toch deed de partij niet mee aan de Statenverkiezingen. “We zaten eerst in de Staten namens Forum voor Democratie”, vertelt het Almeerse Statenlid Han Thomassen. “Maar nadat Thierry Baudet wat vreemde dingen begon te doen, zijn we uit die partij gestapt en uiteindelijk verdergegaan als Ja21.”

Thomassen heeft toerisme, criminaliteit en ondermijning in zijn portefeuille. “Verder ben ik voorzitter in de Staten van de commissie ruimte, natuur en duurzaamheid. Je kan je in de Staten het zo druk maken als je zelf wilt. We hebben twee keer per maand commissievergadering en één Statenvergadering. Dus drie woensdagen per maand zitten we vanaf half vier in het Provinciehuis. Dat zijn wel lange dagen tot laat in de avond. Het is hobby met passie.”

Forum

Forum had zeven mensen op de kieslijst, maar kwam met acht zetels in de Staten. Iemand uit Amsterdam sloot zich aan, maar die keerde na verloop van tijd terug. Daarna stapte een ander lid stapte uit die fractie omdat hij genoeg had van Baudet. “We zaten toen met z’n zessen in de Staten en uiteindelijk zijn we met vijf mensen uit Forum gestapt. Een lid is bij Forum gebleven. Wij vieren werden Flevoland 2020, een eigen partij”, vertelt Thomassen, “in december 2020 hebben we ons toen aangesloten bij Ja21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.”

Boeren

In de Provinciale Staten is Ja21 voor de boeren. “Verder zijn we kritisch op datacenters, we zijn voor atoomenergie en tegen de alternatieve energie zoals windmolens en zonneparken. We ergeren ons kapot aan de horizonvervuiling van de windmolens en zonneparken. Bovendien leveren die bergen afval op aan het einde van de levensduur”, zegt Thomassen.

Ja21 vindt de stikstofaanpak voor de boeren veel te zwaar aangezet. De boeren worden daar de dupe van.

Ook de Metropool Regio Amsterdam (MRA) krijgt de handen niet op elkaar bij Ja21. “Amsterdam wil daar de hoofdrol spelen. Almere en Flevoland worden daar weggezet terwijl wij ook een grote speler zijn. Dat moeten we niet laten gebeuren.

Corona

Ja21 onderscheidt zich van Forum met name op het gebied van Corona. “Wij zijn geen anti-vaxers, we zijn daar realistischer in. Wij zijn gevaccineerd, maar zeker niet voor vaccinatiedwang. Baudet is uitgesprokener. Ja21 is een gematigd conservatieve partij. Inmiddels is wel duidelijk in de Staten dat de andere partijen het met ons wel mee vinden vallen.”

Almere

Ja21 doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in Almere. “Het is lastig om daar nu een kader voor op te tuigen. Maar je weet maar nooit wat er nog gaat gebeuren.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto