Het AZC aan de Engelse Mijl. (Foto: Fred Rotgans)
Het AZC aan de Engelse Mijl. (Foto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Botsing collegepartijen over asielzoekers

Algemeen

 ’Drie á vier personen per week uit het AZC met onbekende bestemming’

Door Robert Mienstra

ALMERE – “In Almere worden per week drie á vier personen woonachtig in het AZC aan de Engelse Mijl uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Dat zei wethouder Froukje de Jonge (CDA) tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. “Dus niet de hoge aantallen die de VVD heeft vermeld.”

Koen Bokhorst van de VVD had een debat aangevraagd over de tientallen uitschrijvingen uit het BRP aan de Engelse Mijl die wekelijks op de gemeentepagina in deze krant worden vermeld. “Ik wil dit debat omdat die mensen uit het AZC compleet van de radar verdwijnen”, zei Bokhorst, “moeten we als gemeente onze verantwoording daar niet voor nemen?”
Wethouder De Jonge verklaarde het hoge aantal meldingen. “Sinds 2013 werden die mensen niet bij ons afgemeld, daar wordt nu een inhaalslag voor gemaakt. Dat is de oorzaak van de hoge aantallen in de krant. In werkelijkheid verdwijnen er drie á vier personen per week uit het AZC met onbekende bestemming.” Bokhorst rekende meteen uit dat het dan toch altijd gaat om “156 tot 208 mensen die in de illegaliteit verdwijnen”.

Verkiezingsactie

Kees Ahles (Leefbaar Almere) had geen goed woord over het standpunt van de VVD. “U voert hier een verkiezingsactie om rechts van de PVV uit te komen. Het door u aangevraagde debat is en toneelstukje.” Daarna ontaardde het debat in een botsing tussen de VVD en de andere collegepartijen D66, GroenLinks en Leefbaar Almere. “De PVV heeft er in Bokhorst een sympathisant bij”, riep Sven van der Burg (D66). Zoubida Bouljhaf (GroenLinks) vond dat de discussie op de markt thuishoorde: “Ik vind dit allemaal gezwets.”

PVV

Toon van Dijk (PVV) verweet de VVD dat die partij landelijk de schuldige was aan het probleem: “Uw eigen partij laat al deze gelukszoekers zelf binnen.” Hoewel de raad al gekozen heeft voor het uitbreiden van het AZC, stelde Bokhorst dat minder asielzoekers in het centrum eigenlijk de oplossing is. “De enige oplossing is grenzen dicht, stelde Van Dijk. Het was voor het eerst in deze collegeperiode dat de coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks en Leefbaar Almere zo met elkaar op de vuist gingen. 

Bekommeren

Bokhorst zei aan het eind van de vergadering dat hij het er ondanks de discussie niet bij zou laten. “Ik ga uitzoeken hoe dit in andere gemeenten zit, want het verdwijnen van asielzoekers is een landelijk probleem. En in Almere moeten we ons bekommeren om die 200 mensen die zomaar verdwijnen. Ik kom hierover met een motie.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto