Het college wil geen windmolens op Stichtsekant (Foto: Adobe Stock)
Het college wil geen windmolens op Stichtsekant (Foto: Adobe Stock) Massimo Cavallo - stock.adobe.com

College: banen boven windturbines Stichtsekant

Algemeen

 Door Marcel Beijer

STICHTSEKANT – Het college wil geen windturbines op bedrijventerrein Stichtsekant omdat de bedrijven die interesse hebben om zich daar te vestigen, dan niet zullen komen. Daarmee zouden honderden banen aan de neus van Almere voorbijgaan. 

Dat is dan ‘helaas pindakaas’ voor de vereniging Almeerse Wind die op de locatie met turbines lokaal energie wilde opwekken en daar al sinds 2018 met de gemeente over in gesprek is. Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) erkende donderdagavond tijdens de Politieke Markt ‘niet tevreden’ te zijn dat de vereniging zo lang aan het lijntje is gehouden. “Ik sta dat hier niet vol vreugde uit te leggen. Maar als we een keuze moeten maken tussen windturbines en honderden arbeidsplaatsen, dan valt dat in het nadeel van Almeerse Wind uit.”

Koudwatervrees

De vertegenwoordigers van Almeerse Wind lieten donderdagavond tegenover de gemeenteraad hun onvrede blijken. Volgens hen is het heel goed mogelijk om zowel windturbines als bedrijven op het terrein te vestigen. Hoek zegt dat ook aan de bedrijven uitgelegd te hebben, maar die stellen dat de windturbines niet in hun bouwplannen passen. “Bovendien merk ik ook wat koudwatervrees omtrent de nadelen van turbines, zoals slagschaduw, geluid en veiligheid”, zei Hoek.

Poort van Flevoland

Hoek begreep de teleurstelling bij Almeerse Wind. “Ik heb uit de media begrepen dat ze boos zijn, dus is het sowieso goed om met elkaar in gesprek te gaan. Ook om te kijken of hun alternatief haalbaar is.” Dat alternatief van Almeerse Wind behelst twee windturbines (met een tiphoogte van 260 meter) die links en rechts van de Stichtse Brug zouden moeten komen en voor 25% van de Almeerse huishoudens energie kunnen leveren. Of dat plan haalbaar is, is nog maar de vraag omdat dan één turbine op de grond van Zeewolde staat, en de ander op die van Almere. Beide gemeenten moeten daar dan akkoord mee gaan.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto