Wat te doen met het Almeerse afval?
Wat te doen met het Almeerse afval? Fred Rotgans

Wat te doen met het Almeerse huisvuil in overgangsperiode?

Algemeen

ALMERE – Nu duidelijk is dat Almere overgaat op nascheiding van het huisafval wacht de gemeenteraad een volgende keuze: wat gaat er gebeuren in de periode dat de officiële hamerklap valt tot het moment dat er maximaal nascheiding kan plaatsvinden?

Door Marcel Beijer

Het is al een aantal weken duidelijk dat de gemeenteraad voor nascheiding (PMD+) gaat kiezen. Daarbij hoeven Almeerders in de toekomst alleen nog het GFT-afval te scheiden. Een oplossing die wethouder Jan Hoek (GroenLinks) liever niet wilde, maar nu knarsetandend moet accepteren. Donderdag tijdens de Politieke Markt gaf hij aan dat overstappen naar PMD+ een aantal jaar implementatie zal vragen. Ondertussen moeten als de drommel de gammele huidige vrachtwagens vervangen worden. De nieuw aan te schaffen wagens kunnen uiteraard niet met de huidige duobakken overweg. Volgens Hoek duurt het nog een aantal jaar voordat er een recyclingfabriek in staat is om al het Almeerse PMD+-afval te verwerken. De vraag is dus: hoe halen we in die overgangsperiode het Almeerse afval op?


Vierde bak

Volgens de wethouder zijn er drie opties: voorlopig toch een vierde afvalbak bij laagbouwwoningen plaatsen: GFT, Restafval, PMD en Papier. Een andere optie is om Almeerders bijvoorbeeld hun oud papier zelf weer weg te laten brengen naar het recyclingperron of lokaal verzamelpunt. Ook is er de (omslachtige) optie-Roermond. De Limburgse gemeente heeft een soortgelijk probleem als Almere. Daar rijden momenteel twee vuilniswagens door de straat die allebei dezelfde duobak legen. De één haalt het GFT eruit. De ander het restafval. 

Twijfels

Bij de raadsleden is er twijfel of de lezing van Hoek wel klopt. PMD+ zal gefaseerd worden ingevoerd, dus kan de inzameling ervan stapsgewijs worden opgevoerd. Colette Holter (VVD) had informatie van het lokale recyclingbedrijf Cirwinn gekregen dat zij zonder enige investering hun capaciteit op dit moment al kunnen verviervoudigen. “Ik heb andere informatie van Cirwinn”, zei Hoek. “Ik denk dat ze niet kunnen, maar willen. Dat is iets anders.” Hij smeekte de raadsleden in ieder geval snel tot een definitieve beslissing te komen. Of dat de raadsleden lukt is maar de vraag. De discussie sleept zich voort en dan moet de officiële hamerklap nog vallen. De raad gaat na volgende week bovendien een week met herfstreces. De beslissing valt dus op zijn vroegst in november.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto