De Bayon is een mooie gezinsauto. (Foto: aangeleverd)
De Bayon is een mooie gezinsauto. (Foto: aangeleverd)

Hyundai Bayon: als een Zwitsers legermes

Auto

Hyundai Bayon: als een Zwitsers legermes 

Door Rob van Ginneken

ALMERE -  Je zou denken dat ze bij Hyundai al voldoende ruimtemodellen in de aanbieding hebben, maar daar denkt de Europese tak van het Koreaanse merk kennelijk anders over. Ze ontwikkelden een handzaam model, speciaal voor ons deel van de wereld. Even voorstellen dus: de nieuwe Bayon. Vernoemd naar de Baskische stad Bayonne.

Met zijn 4.18 meter is de nieuwe Hyundai als gezegd redelijk compact, maar speelt hij toch zeker ook een mooie rol als gezinsauto. Of zakelijk natuurlijk. Je zit wat hoger, achterin kun je redelijk terecht en ook de bagageruimte is meer dan bruikbaar. De vraag ligt voor de hand wat hem onderscheidt van zijn als een SUV ontworpen broeder Kona. Die heeft niet gek veel meer in huis, maar kost duidelijk meer. Er is een Bayon vanaf 21.695 euro. In zijn zogenoemde B-segment een sterk aanbod. Zeker als je meerekent dat hij verrassend veel geavanceerde techniek meekrijgt.

Driepitter

Hyundai kiest bij de gangbare uitvoering voor een 100 pk driepitter, maar dan wel met een allesbehalve gangbaar 48 volt hybridesysteem. Die geeft de Bayon een extra duwtje bij het optrekken en helpt bij remmen mee om energie terug te winnen. Onder de achtervloer vind je daarvoor een lithiumion accu. De souplesse is mede dankzij de zesbak niet verkeerd. Omdat deze nieuweling ook nog relatief licht is vallen de prestaties positief op. Wie meer wil kan een sterkere versie met zeven-versnellingsautomaat bestellen. Die kost samen met een nog uitgebreider dashboard en andere snufjes helaas wel duidelijk meer.

Verbruik

In de praktijk scoorden we vrij makkelijk een verbruik tussen de 18 en 20 kilometer op een liter. Naast de verfijnde hybride aandrijftechniek heeft deze Hyundai namelijk nog een opvallend brandstof besparend snufje. Hij kan ‘zeilen’. Zo gauw je een paar tellen het gaspedaal loslaat valt de motor stil en rolt hij met een automatisch ingedrukte koppeling vrij door. Bij een toefje gas draait de driecilinder meteen weer optimaal zijn toeren.Kortom: een redelijk betaalbaar, comfortabel rijdende en aardig veelzijdige auto. Let bij een kennismaking zeker ook even naar de opmerkelijk geavanceerde standaarduitrusting.

De Bayon is redelijk compact. (Foto: aangeleverd)
Verrassend veel techniek in de Hyundai Bayon. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto