Woningen in de Boulevardflats aan het Weerwater worden door nieuwe kopers voor veel hogere prijzen in de markt gezet.
Woningen in de Boulevardflats aan het Weerwater worden door nieuwe kopers voor veel hogere prijzen in de markt gezet.

VVE’s roepen gemeente op tot actie tegen speculatie met woningen

Wonen

ALMERE - Vier Verenigingen van Eigenaren (VVE) in het centrum van Almere Stad roepen de gemeente op om actie te ondernemen tegen speculatie met betaalbare koopwoningen. Hiertoe hebben zij dinsdag een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

Per 1 januari aanstaande maakt de Rijksoverheid het mogelijk voor gemeentebesturen om delen van de stad, of de hele stad, te beschermen tegen het opkopen van goedkope en gemiddeld dure woningen door speculanten en huisjesmelkers. De VVE’s van de Boulevardflats aan het Weerwater (Urkwal, Vollenhovenschans, Harderwijkoever en Elburgkade) en appartementengebouw The Wave roepen het gemeentebestuur op om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen en ook Almere te beschermen tegen dit verschijnsel.

Opjagen van de prijs

“Investeerders die woningen kopen om te verhuren maken betaalbare woningen duurder. Woningen in de Boulevardflats aan het Weerwater, die nu nog door Vesteda voor 800 euro worden verhuurd, worden door nieuwe kopers voor 1300 euro in de markt gezet”, aldus de VVE-besturen. “Door een hogere prijs voor deze woningen te bieden, dragen investeerders ook bij aan het opjagen van de prijs voor deze categorie woningen, terwijl juist deze woningen aantrekkelijk zouden zijn voor starters en oudere doorstromers die een grotere woning achterlaten.”

Overlast

Koop door investeerders leidt volgens de VVE-besturen tot veel verhuurcontracten voor relatief korte termijn. “Waardoor de sociale samenhang in de gebouwen wordt aangetast. Koop door uitbaters van AirBnB en andere vormen van vakantieverhuur ondermijnt niet alleen de sociale samenhang, maar tast ook het gevoel van veiligheid van bewoners aan en leidt tot enorme overlast.”

De VVE’s hebben daar zelf de nodige ervaring mee. “De politie heeft de afgelopen maanden talloze keren moeten uitrukken naar de Urkwal, waar een van de woningen via een duistere verhuurconstrustrie wordt misbruikt.” Zij verwachten ook dat wanneer Amsterdam de strijd tegen AirBnB aanscherpt, de druk op woningen in Almere alleen maar groter zal worden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto