Artistimpression van het kassencomplex op de Floriade (Foto: screenshot informatiebijeenkomst)
Artistimpression van het kassencomplex op de Floriade (Foto: screenshot informatiebijeenkomst)

Ambitie gratis openbaar vervoer Almeerders naar Floriade

Algemeen

ALMERE – De gemeente heeft de ambitie om inwoners van Almere gratis openbaar vervoer naar de Floriade te gaan bieden. Dit als een van de maatregelen om tijdens het evenement wildparkeren in de stad tegen te gaan. Dit bleek tijdens een digitale informatiebijeenkomst voor inwoners over de Floriade.

Door Robert Mienstra

De gemeente verwacht dat 20 procent van de bezoekers met het openbaar vervoer komt, 50 procent met de auto en 25 procent met de touringcar. Het aantal reizigers met de trein is naar beneden bijgesteld om er minder internationale bezoekers komen.

Andere maatregelen om het wild parkeren tegen te gaan zijn het stimuleren van openbaar vervoer en bezoekers vooraf via een website te laten reserveren voor parkeren op de parkeerterreinen. Verder gaat er in de wijken actief gehandhaafd worden door BOA’s op wildparkeren. Er komt meer cameratoezicht, een centraal meldpunt voor bewoners en een actieve inzet op beboeten van foutparkeerders.
De verwachting is dat er geen parkeerdruk komt in Filmwijk omdat de Weerwaterbrug voor bezoekers tijdens de Floriade gesloten blijft.

Centrum

De gemeente is niet bang dat bezoekers die met de auto naar het evenement komen in de stad voor parkeeroverlast gaan zorgen als ze het centrum bezoeken. “De Veluwdreef kan dat makkelijk aan, we kunnen daar voor een groene golf zorgen en de parkeercapaciteit in de stad is voldoende”, zei een ambtenaar. De gemeente houdt enkele maatregelen achter de hand: blauwe zones kunnen tijdelijk worden uitgebreid, voor gebieden kunnen parkeervergunningen worden vastgelegd en er kan een scanauto komen voor monitoring.

Piekdagen

De gemeente verwacht ongeveer vijf piekdagen waarop 26.000 bezoekers komen. Dan wordt voor parkeren uitgeweken naar Almere Poort. Extra parkeergelegenheid in de stad is geen optie.
De gemeente verwacht dat van de internationale bezoekers 41 procent uit Duitsland komt en 15 procent uit het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk moeten er 560.000 bezoekers (28 procent) komen uit het buitenland en 1.440.000 (72 procent) uit Nederland.

Vergunning

De vergunning voor het evenement is 1 november ingediend. Waarschijnlijk komt dat 9 december in de gemeenteraad en 7 februari moet er de finaleklap op gegeven worden. Binnen 6 weken na de verzending van het besluit kunnen belanghebbenden er nog bezwaar tegen maken. De plannen die onderdeel uitmaken van de evenementenvergunning, het veiligheidsplan, het mobiliteitsplan, het geluidsplan en het afvalplan, kunnen door inwoners opgevraagd worden via info@almere.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto