Het museum moet ook een ontmoetingsplek worden, zoals Centre Pompidou in Parijs. (Foto: Adobe Stock)
Het museum moet ook een ontmoetingsplek worden, zoals Centre Pompidou in Parijs. (Foto: Adobe Stock) dostar10 - stock.adobe.com

Raad enthousiast over plannen kunstmuseum

Algemeen

ALMERE – Eigenlijk bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt alleen de PVV nog een uitgesproken tegenstander van het toekomstige museum in Almere. Andere kritische partijen, zoals de SP en AP/OPA gaven schoorvoetend toe dat de plannen zeker doordacht lijken. Wel wordt reikhalzend uitgekeken naar een goed onderbouwd businessplan.

Door Marcel Beijer

Denise de Boer, die als ‘kwartiermaakster’ uitleg gaf over de waarschijnlijke invulling van het toekomstige museum, wist de raadsleden in haar enthousiasme mee te krijgen. Het toekomstige museum gaat zich richten op immersieve kunst. Dat klinkt ingewikkelder dan het woord doet vermoeden. Het is namelijk geen ‘rare kunst’, zoals PVV’er Frank Fesevur omschreef, maar volgens De Boer juist heel ‘toegankelijk en meeslepend’. Het wordt bovendien het enige immersieve museum in Nederland. Dat maakt het uniek en daarmee voegt het iets toe aan het bestaande kunstaanbod in ons land. Almere heeft op haar grondgebied immers nog de ruimte om een gebouw neer te zetten waar grote kunstobjecten kunnen worden tentoongesteld.

Immersieve kunst

Volgens De Boer is immersieve kunst ‘zeer aansprekend’, ook internationaal gezien. Feitelijk is de bezoeker aanwezig in een fantasiewereld. Op vier plekken in het gebouw komt een vaste collectie. Eén daarvan begint al buiten het toekomstige gebouw en ‘trekt’ de bezoeker als het ware naar binnen. In de hal komt een 3D kunstwerk. Verder komt er een kunstdoolhof, waar bezoekers actief een rol in hebben. In Amerika zijn daar succesvolle voorbeelden van. Dit doolhof staat ook garant voor herhaalbezoek. Op het dakterras moet een lichtkunstwerk komen. Daarnaast komen er wisselende tentoonstellingen, gebaseerd op actuele onderwerpen, of een overzichtstentoonstelling van een kunstenaar.

Multifunctioneel

Bijzonder is dat het museum multifunctioneel wordt, gericht op ontmoeting. De Boer vergeleek het een beetje met Centre Pompidou in Parijs waar, naast een museum, ook een bibliotheek, restaurant en speeltuin is gehuisvest. Dat zal ook in het Almeerse museum het geval zijn: er zal een kwalitatief goed restaurant komen, een winkel maar ook een danceclub voor jongeren. Volgens De Boer is er nergens in Flevoland zo’n club te vinden, terwijl vanuit deze clubcultuur vaak immersieve kunst voortkomt. ‘We trekken de jongeren dus al vroeg het museum in’, aldus De Boer die ook een nauwe samenwerking met scholen wil opzetten. De nevenfuncties moeten ervoor zorgen dat het museum ‘zo min mogelijk’ subsidie hoeft te vragen.

Locatie

Wethouder Hilde van Garderen liet weten dat een museum iets wezenlijks toevoegt aan Almere als stad in ontwikkeling. “Almere is qua grootte de achtste stad van Nederland, Momenteel houdt het geen gelijke tred met de groei, terwijl het de stad vorm geeft en zelfs economisch een boost kan geven. Kijk bijvoorbeeld wat museum De Fundatie de gemeente Zwolle brengt. Het Rijk heeft inmiddels 1,2 miljoen euro uitgetrokken om het Almeerse museum vlot te trekken. Dat doen ze ook niet voor niets.”

Raad enthousiast

Jan Lems (D66) zei stiekem te hopen op een prachtig gebouw. “Kijk wat Het Depot van museum Boijmans in Rotterdam doet. Maar dat heeft wel heel veel geld gekost, natuurlijk.” De meeste raadsleden hopen dat De Boer daarom met een gedegen businessplan komt. Dat was ook de kritiek van de PVV, die het project vergelijkt met ‘debacles’ als de Floriade maar daar wel alleen in lijkt te staan. De Boer zal de business case volgend jaar voorleggen aan de raad. Komend jaar zal ze al in gesprek gaan met potentiële financiers. Ook zal het museum zichtbaar zijn met een dependance op het Floriadeterrein.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto