Er komt een betere uitstroom uit zorginstellingen (Foto: Adobe Stock)
Er komt een betere uitstroom uit zorginstellingen (Foto: Adobe Stock) japolia - stock.adobe.com

Meer woonzorginitiatieven en betere uitstroom uit zorginstellingen

Algemeen

ALMERE - Het aanbod van huisvesting met passende ondersteuning in Almere wordt vergroot van gemiddeld honderd per jaar, naar 250 volgend jaar. Dat zorgt voor een betere uitstroom uit zorginstellingen.

Woningen voor mensen met een zorg of begeleidingsvraag worden niet langer op een later moment toegevoegd aan een wijk maar tegelijk met de andere woningen gepland. Wethouder Froukje de Jonge: “Deze resultaten tonen de kracht van samenwerking. Met elkaar krijg je zaken in beweging en in dit geval zelfs een doorbraak. Wij realiseren voor veel meer mensen een passende woning met passende zorg. Door het toevoegen van extra woningen gaat dit bovendien niet ten nadelen van reguliere woningzoekenden.”

Betere spreiding

De nieuwe afspraken, en de introductie van ‘woonzorgprogrammering’ zorgen voor een betere spreiding over de stad. Het is de bedoeling dat het voor woonzorginitiatieven vanaf volgend jaar makkelijker wordt om hun initiatief te realiseren in de stad. Zo wordt duidelijk waar er plek is, maar ook aan welk type woning er behoefte is. Daarnaast komt er een stadsloods die initiatiefnemers kan helpen bij de zoektocht naar een geschikte locatie. Bijvoorbeeld voor een groep vitale ouderen die graag bij elkaar willen wonen om later ook zorg voor elkaar te kunnen dragen. 

Uitstroom

De Jonge: “veel zorgplekken in instellingen worden nu bezet door mensen die klaar zijn met hun behandeling maar wel een huis nodig hebben. Met de gemaakte afspraken zorgen wij daarvoor en creëren wij plek voor mensen die die zorg wel nodig hebben.” Wel is er op korte termijn een aanpassing van de Huisvestingsverordening noodzakelijk.”

Extra Woningen

Er is een tekort aan kleine betaalbare woningen waar ook zorg geleverd kan worden. Daarom komen er meer. De gemeente heeft de ambitie om 100 (dreigend) dakloze jongeren een woonplek te geven. Er zijn inmiddels zestien sociale huurwoningen toegekend, inclusief passende ondersteuning. Er zullen nog een aantal extra woningen gebouwd worden waardoor de woningbouwcorporaties en zorgorganisaties voldoende mogelijkheden zien om deze doelstelling in de komende tijd te halen

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto