Bouwen, bouwen, bouwen. (Archieffoto: Adobe Stock)
Bouwen, bouwen, bouwen. (Archieffoto: Adobe Stock)

Bouwen voor lage inkomens lijkt achterhoedegevecht

Wonen

ALMERE – Drie pilotprojecten om in Almere tot betaalbare woningen te komen voor mensen met een laag inkomen lijkt een achterhoedegevecht te worden. In totaal gaat het maar om driehonderd woningen en die lijken toch onbetaalbaar te worden.

Door Marcel Beijer

Dat bleek donderdag tijdens de Politieke Markt, waar wethouder Julius Lindenbergh zelf ook moedeloos leek te worden. “De markt werkt tegen”, treurde de wethouder. “We werken met de drie pilotprojecten echt hard om te bouwen voor de lagere inkomens, maar zolang de huizenprijzen jaarlijks blijven stijgen met 15 tot 20 procent, is er niet tegenop te werken. We worden ingehaald door de realiteit en dan blijken die woningen voor lage inkomens feitelijk alleen haalbaar voor de lage middeninkomens en soms wordt het zelfs voor de hoge middeninkomens al lastig. Dat is geen fijne boodschap om te vertellen, maar helaas hebben we de oplossing niet kunnen bedenken. Deze drie pilots zijn het beste waar we mee konden komen. De oplossing blijft: bouwen, bouwen, bouwen. En dat gaan we ook doen. Maar we geven de lage inkomens niet op. We blijven nieuwe plannen bedenken.”

Kippenhoknorm

Hoe klein moet een huis worden om betaalbaar te blijven? Ruud de Jonge (PvdA) wilde daar graag duidelijkheid over hebben. “Laten we een kippenhoknorm vaststellen, waarmee we vaststellen wat een minimaal acceptabele grootte is voor een woning.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto