Negen vrijwilligers van Stichting Weerwoud plukten op het Utopia eiland onrijpe walnoten voor deze walnotenlikeur. (Foto: aangeleverd)
Negen vrijwilligers van Stichting Weerwoud plukten op het Utopia eiland onrijpe walnoten voor deze walnotenlikeur. (Foto: aangeleverd)

Walnocello: Almeerse likeur van walnoten Utopia eiland

Algemeen

Walnocello, een nieuw lokaal product uit Almere, krijgt steeds meer voet aan de grond. Afgelopen zomer plukte een team van negen vrijwilligers van Stichting Weerwoud onrijpe walnoten voor deze walnotenlikeur. De eerste fles is onlangs in ontvangst genomen door Sharon de Miranda, chef-kok van het Food Forum in Almere.

Walnocello is een biologische walnotenlikeur gemaakt van hele, onrijpe walnoten en specerijen zoals kaneel, kruidnagel en kardemom. Deze drank stamt uit de tijd van de Kelten en werd gebrouwen door de Druides om ziektes tegen te gaan en het spirituele leven te vieren. Vandaag de dag wordt de drank vooral gemaakt in huishoudens in het zuiden van Europa volgens familierecept. Zo staat de drank in Italië bekend als ‘Nocino’ en in Kroatië als ‘Orahovac’.

De manier van produceren is gelijk aan de productie van limoncello, waarbij de ingrediënten worden getrokken in pure alcohol en vervolgens worden aangelengd met suikerwater. Na ruim zestig dagen kan de drank voor het eerst geproefd worden. Walnocello is op het moment van verkoop al vijf maanden gerijpt. 

Utopia eiland

Een limited edition van tachtig flesjes ‘Walnocello’ is gebrouwen in hartje Almere en gemaakt van groene walnoten van Utopia eiland, gelegen op het terrein van Floriade Expo 2022. Op dit eiland realiseert Stichting Weerwoud een agroforestry perceel met voorbeelden voor de landbouw: bomenrijen met daartussen strokenteelt en mogelijkheden voor vee. Te denken valt aan deze walnootbomen afgewisseld met hazelaars in grasstroken, waartussen aardappels groeien, kippen tussen wilgenbomen of grazend vee onder hout- en fruitbomen. De natuur op het eiland en de producten die eruit ontwikkeld worden, zoals Walnocello, dragen bij aan ecosysteemherstel. Bezoekers van de Floriade worden uitgenodigd om dit straks zelf te komen ervaren.

Kijk voor meer informatie over stichting Weerwoud en de Walnocello op http://weerwoud.nl/k/walnocello/





Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto