Ans Kreelekamp, voorzitter van de cliëntenraad Almere Stad. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Ans Kreelekamp, voorzitter van de cliëntenraad Almere Stad. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Cliëntenraad betekent veel voor zorggroep Almere

Algemeen

‘Gevraagd en ongevraagd advies en meedenken’

Door Robert Mienstra

ALMERE – In alle wijken van Almere is een cliëntenraad actief voor de Zorggroep Almere. Ans Kreelekamp is voorzitter van de cliëntenraad Almere Stad. Zij vertelt wat het belang van de cliëntenraad is.

“Een cliëntenraad vertegenwoordigt de mensen die gebruik maken van de zorg zoals van huisartsen, de wijkverpleging en fysiotherapeuten in Almere – zeg maar de eerstelijnsvoorziening - of die wonen in een woon-zorgcentrum”, vertelt Kreelekamp.
De raad geeft gevraagd en ongevraagd adviezen aan de Zorggroep en bestrijkt een groot gebied. “Het kan gaan om de jaarrekeningen die we bekijken, maar bij de woonzorgcentra kan het over simpele dingen gaan, bijvoorbeeld de sluiting van de coffeecorners. Voor bewoners is dat ingrijpend. Bij gezondheidscentra hebben we geadviseerd over de gewijzigde sluitingstijden van de apothekers maar ook over verbouwingen. Dan is het goed als de cliënten daar een woordje over kunnen meespreken. Al gaat het maar over de bewegwijzering, over de inrichting van de wachtkamer en ook over de bezetting van de huisartsen. Als cliëntenraad spreken we daarover mee en kunnen ook instemming en toestemming geven.”

Ontstaan

Kreelekamp is zelf in de cliëntenraad gaan zitten als ervaringsdeskundige. “Ik maak er sowieso als Almeerse natuurlijk zelf af en toe gebruik van. De Zorggoep besloot jaren geleden gezondheidscentrum De Schakel in Stedenwijk te sluiten. De cliënten daar moesten gebruik gaan maken van gezondheidscentrum De Spil. Die zat voor hen best wel ver weg. Een aantal bewoners van Stedenwijk schrok hiervan. Ik heb toen contact gezocht met de Zorggroep. Toen hebben we weten te bereiken dat er in woon-zorgcentrum de Kiekendief aan het Kolkplein een huisarts kwam. Zo konden de mensen uit Stedenwijk weer lopend naar de huisarts. Daar is de cliëntenraad Almere Stad Midden ontstaan.”

Oplossingen

De cliëntenraad is geen klachtenbureau. “De Zorggroep heeft zelf een klachtenloket waar de cliënten terecht kunnen. Die worden verzameld en via het bestuur kunnen opvallende klachten dan weer bij de cliëntenraad terecht komen. Zo waren er over een gezondheidscentrum veel klachten, dat sprong eruit. Daar gaan we als cliëntenraad dan naar kijken, onderzoeken de oorzaken en denken mee over de oplossing van de problemen. Maar we hebben natuurlijk ook ons luisterend oor bij de cliënten zelf”, zegt Kreelekamp.

Nieuwe leden

De cliëntenraden zijn georganiseerd per stadsdeel. “In Haven hebben we er een, in Stad meerdere, in Buiten twee en in Poort een”, zegt Kreelekamp. “We kunnen zeker nieuwe leden gebruiken. Iedereen in Almere maakt wel gebruik van de zorg. Dan is het belangrijk dat de cliënten meepraten over de verlening van de zorg. Het mooie is dat de Zorggroep onze adviezen zeer ter harte neemt. De stem van de inwoners is belangrijk.”
Deelnemen aan een cliëntenraad kost de leden ongeveer vier uur per maand. Soms met vergaderen ongeveer twee uur meer.

Aanmelden voor de cliëntenraad kan via zorggroep-almere.nl. Kies voor het kopje ‘over ons’ en dan ‘organisatie’. Daar staat alle informatie over de Cliëntenraad.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto