De verzakking bij het Pigmenthof voor het groot onderhoud (Foto: Fred Rotgans)
De verzakking bij het Pigmenthof voor het groot onderhoud (Foto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Almere moet verzakkende bodem langer voorbelasten

ALMERE – Met de grote bouwopdracht die Almere de komende jaren waarschijnlijk te wachten staat, is het belangrijk om de snel verzakkende grond langer voor te belasten. Dat voorkomt dat de gemeente al snel straten weer moet gaan ophogen. Dat zegt Maarten van ‘t Eind, adviseur bij de gemeente in het blad Binnenlands Bestuur.

Gemeenten met een slappe bodem geven twee keer zoveel uit aan herstel van wegen, riolen en openbare ruimte dan andere gemeenten. Van de Almeerse kleibodem is het bekend dat het snel inklinkt. En daar staat geen Rijkscompensatie tegenover. Bij de Regenboogbuurt in Buiten ging de inklinking zo snel dat de gemeente versneld moest ophogen en herstraten. ”De woningen zakken natuurlijk niet, die zijn onderheid tot op een zandlaag”, legt Van ‘t Eind in het blad Binnenlands Bestuur uit. Op sommige plekken was de straat meer dan een halve meter verzakt.

Eerste aanleg

“Bij de eerste aanleg van Almere wist de overheid dat de slappe kleigrond van de Flevopolder zou inklinken”, zegt Van ’t Eind. “Het is ook doorgerekend wat die bodemdaling zou zijn. Maar in de jaren tachtig had men haast. Er moesten grote hoeveelheden woningen bij. Daarom is er niet altijd gekozen voor de toekomstbestendige oplossing, zoals een langere voorbelasting. En ook nu ziet Almere een grote woningbouwopgave op zich afkomen.”

Voorbelasten

Om toch wegen te kunnen bouwen op slappe grond is lang voorbelasten noodzakelijk. Met zakken zand wordt de slappe grond eronder ingedrukt. Dat proces duurt echter lang. In sommige, nattere gebieden wordt daarom tegenwoordig ook het grondwater verlaagd met actieve drainage: de grond wordt niet alleen ingedrukt, maar met buizen wordt het water tegelijkertijd uit de ondergrond gepompt om het zettingsproces te versnellen.