De Hyundai Tucson is Trekauto van het Jaar. (Foto: aangeleverd)
De Hyundai Tucson is Trekauto van het Jaar. (Foto: aangeleverd)

Ook benzinemotor leent zich voor het zware werk

Hyundai Tucson Trekauto van het Jaar

Door Rob van Ginneken

ALMERE - De stoere Hyundai Tucson heeft laten zien dat hij inderdaad zo krachtig is als hij er uitziet. In een finale met twee andere genomineerden scoorde de Europees Koreaanse SUV de beste resultaten. Na uitbereide testsessies is de 1,6-liter T-GDI uitvoering gekroond als Trekauto van het Jaar 2021.

Juist in Nederland staat de Trekauto van het Jaar-verkiezing hoog aangeschreven bij de meest serieuze kampeerenthousiasten. In caravanland nummer een zijn de trekauto eigenschappen van nieuwe modellen belangrijk. Voorheen gold de simpele vuistregel ‘een zware is je ware’ maar juist in deze moderne tijd zijn dikke motoren - en zeker diesels – inmiddels veel minder de trend. De Tucson bewijst dat juist de geavanceerde benzinemotoren van nu zich ook heel goed voor het zware werk lenen. Met zijn hybride aandrijving profiteer je van een combinatie van elektrische- en brandstofaandrijving. Bij dagelijks gebruik vertaalt zich dat in een lager verbruik en meer souplesse en juist dankzij de ‘extra’ 44 kW elektromotor komt de Tucson ook met een flinke caravan op de trekhaak soepel van de plek. Het is een bekend gegeven dat e-motoren al vanaf stilstand meteen optimaal kracht leveren.

Indrukwekkende 230 pk

Ondanks zijn op het eerste gezicht bescheiden motor levert de Tucson Hybrid een indrukwekkende 230 pk en 350 Nm koppel wanneer beide krachtbronnen intelligent samenwerken. Hij mag zodoende een behoorlijk kloeke aanhanger van 1.650 kilogram trekken en doet dat getuige de testen van de jury van ANWB Kamperen specialisten letterlijk als de beste. Ook snufjes als de camerasystemen voor de dode hoeken – extra handig als je met een caravan rijdt - scoorden extra punten.Prettig bijkomend voordeel is overigens dat de krachtige SUV een kogeldruk van 100 kilogram kan ‘hebben’ en zich zodoende ook extra leent voor het torsen van een fietsdrager met meerder elektrische fietsen. Ook dat is in ons land wat waard.De jury onderstreept dat ook de andere finmalisten – de Ford Kuga 2,5 PHEV en Seat Leon eTSI Sportstourer – zich kranig weerden en op zich ook een goede keuze zijn als trekauto.