(Foto: Thorsten Weigl)
(Foto: Thorsten Weigl) Thorsten Weigl

Eerste prototypes nieuwe Opel Astra

ALMERE - Deze zomer wordt de nieuwe Opel Astra officieel gelanceerd. Met dank aan onze collega’s van Global Press kunnen we al een tipje van de sluier optillen. Tijdens de zogenaamde ‘validatie ritten’ is op verscholen binnenwegen van het Duitse Rheinland-Palts een test geregeld met twee prototypes.

Door Rob van Ginneken/Jutta Bernhard

Oké, de auto is flink gecamoufleerd – en nog in ontwikkeling – maar het blijft interessant om in de knalgeel en zwarte testauto’s te rijden. De Astra behoudt zijn handelbare familieauto formaat. De lengte is met 437 centimeter ongeveer gelijk maar, toch is hij merkbaar ruimer en veelzijdiger. Hij is namelijk breder en heeft een langere cabine. Lees: een kortere neus en langere wielbasis. Ook de bagageruimte mag er zeker zijn met een inhoud van 422 liter. Klap je de achter stoelen plat, dan heb je een fikse en vlakken laadvloer.Je mag de kersverse generatie een halve of hele klasse hoger inschalen. Zijn design is modern en scherp van snit, met de ‘vizor-neus’ zoals bekend van de Mokka. Hij wordt gebouwd op het nieuwe ‘EMP2’-platform van moederconcern Stellantis. Dat wordt ook gebruikt door de merken DS, Peugeot en Citroën. Scheelt in de bouw- en ontwikkelingskosten natuurlijk.

Futuristisch dashboard

Je zit in de Astra ietsjes lager dan voorheen en de hele zitpositie bevalt prima. In het prototype is het deels verborgen, maar hij heeft een bijna futuristisch dashboard met drie glaspanelen. Het centrale beeldscherm is in cockpitstijl naar de rijder gedraaid. Achterin is er voldoende beenruimte voor volwassenen.De eerste prototype testauto heeft de 1.2 liter driecilinder - 130 pk – met zesversnellingsbak . Bekend van diverse Franse modellen. Prima. Als je van de oude in de nieuwe overstapt merk je meteen dat het rijcomfort zelfs in deze verre voorserieversie flink is verbeterd. Dan wordt de plug-in hybride met 180 pk en een achttraps-automaat over de landweg gejaagd. Een pretpakket.Opel trekt een blik veiligheids-, comfort- en rijhulpsystemen open. Van verkeersbordherkenning via een file rij-assistent, camerabeeld 360 graden rondom en de geavanceerde Intelllilux LED-koplampen. Grappig detail: er zit geen enkele klassieke lamp meer in de Astra. Veelbelovende eerste kennismaking.