Camerabeeld van een marter in een tuin aan de Muidergouw. (Foto: aangeleverd)
Camerabeeld van een marter in een tuin aan de Muidergouw. (Foto: aangeleverd)

Bewoonster Muidergouw: 'Ze bijten alles kapot'

Steenmarters terroriseren bewoners Haven

GOUWEN – Bewoners van Haven worden geterroriseerd door steenmarters. “Ze bijten van alles kapot, met enorme schade tot gevolg”, vertelt Conny ter Meulen uit de Muidergouw. “Het enige dat wij van de gemeente te horen krijgen, is dat de beestjes beschermd zijn en dat er niets tegen ondernomen mag worden. Ondertussen zitten wij met de ellende.”

Door Petra Onderwater

De steenmarter is uitgeroepen tot beschermde diersoort, omdat er vroeger veel werd gejaagd vanwege zijn mooie pels. De afgelopen jaren is de populatie echter weer toegenomen. De dieren vestigen zich steeds meer in stedelijke gebieden en dat brengt de nodige overlast met zich mee. Omdat het een beschermde diersoort is, mogen ze echter niet gedood, gevangen of verjaagd worden.

Enorme schade 

“Steenmarters komen al enkele jaren voor in het Vroege Vogelbos, maar door de verbreding van de A6 zijn ze steeds meer onze wijk in gejaagd”, stelt Ter Meulen. “Daarvoor zagen we ze incidenteel, maar inmiddels vertoeven ze volop in onze tuinen en op onze daken. Je ziet ze gewoon tegen de gevels op klimmen." Ze toont een aantal camerabeelden van rondscharrelende marters. "Een leuk gezicht, ware het niet dat ze voor enorme schade en ander ongemak zorgen. Leidingen en bedrading van auto’s en campers worden doorgeknaagd en isolatie onder motorkappen wordt weggevreten. Ook veroorzaken ze veel schade aan onze huizen, ze bijten overal doorheen. De schade bedraagt vaak honderden en soms zelfs duizenden euro’s, wat niet wordt vergoed.”  

Volksgezondheid

Daarnaast is volgens Ter Meulen ook de volksgezondheid in gevaar, vanwege de vele uitwerpselen. “Daar valt niet tegen op te ruimen. Ook sijpelt de urine soms door het houtwerk van onze daken naar beneden.” Bewoners hebben er letterlijk slapeloze nachten van, doordat de dieren vooral ‘s nachts actief zijn. “Het is bijna onmogelijk om te slapen als zij onder de dakspanten heen en weer rennen.”
Buurtbewoners hebben naar eigen zeggen zelf al veel gedaan. Van het steeds weer dichtmaken van de gaten tot het plaatsen van apparaatjes met hoge frequentiegolven. “Het werkt allemaal niet”, vervolgt Ter Meulen. “Ze zijn ook niet bang van onze honden en de diervriendelijke marterval die wij hebben geplaatst blijft leeg. Ze laten zich niet vangen en bovendien zouden we er ook nergens mee naar toe kunnen. Beschermde dieren mogen niet worden verplaatst naar een ander gebied.”

Huizen wapenen

Bewoners zien zich nu genoodzaakt een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen om hun huizen te wapenen tegen de marters. "Ook dit kost ons weer een aardig bedrag, maar we moeten toch wat. Het marterprobleem wordt alleen maar groter, want ze planten zich ook flink voort. Een buurvrouw heeft al een nestje onder haar dak aangetroffen.”
Bewoners hebben al meerdere telefoontjes naar de gemeente gepleegd en brieven geschreven naar het college, het wijkbeheer, Faunabeheer Flevoland en de GGD. "Wij willen nu graag serieus worden genomen en verwachten dat onze gemeente iets meer voor ons gaat betekenen, dan alleen te melden dat zij niets kunnen doen om dat de dieren beschermd zijn.”

Gemeente bekend met probleem

De gemeente Almere laat weten bekend te zijn met het probleem. "Bewoners in Haven die hier mee te maken hebben, ervaren veel overlast”, bevestigt een woordvoerder. Die ziet overigens geen verband met de verbreding van de A6. "Steenmarters komen vanuit het oosten van het land steeds meer richting het westen.” Als antwoord op de vraag wat bewoners kunnen doen tegen de overlast, verwijst de gemeente naar de tips en trucs tegen overlast op de website van de Zoogdiervereniging.