De speelpleinen zijn nu beter ingericht voor kinderen met een beperking (Foto: Foto Alexander)
De speelpleinen zijn nu beter ingericht voor kinderen met een beperking (Foto: Foto Alexander)

Toegankelijke schoolpleinen Aventurijn en Olivijn

SPORTPARK FANNY BLANKERS-KOEN -  De schoolpleinen van speciaal onderwijs scholen Aventurijn en Olivijn zijn in samenwerking met de gemeente Almere gerenoveerd. Wethouder Froukje de Jonge heeft de pleinen woensdag feestelijk geopend.

Leerlingen met een beperking bewegen vaak te weinig, komen te weinig buiten, raken al snel in een isolement. Door de investering in de schoolpleinen van deze scholen, kunnen ook deze leerlingen spelen zoals alle leerlingen zonder beperking dat kunnen. Door een uitdagende omgeving met aangepaste speeltoestellen kunnen ook zij mooie speelherinneringen maken.

Ontwikkeling schoolpleinen

Aventurijn heeft de afgelopen jaren zich volledig ingezet om leerlingen meer te laten bewegen en te participeren. In 2018 is Aventurijn uitgeroepen tot eerste sportiefste VSO school van Nederland. In het lesaanbod besteden zij veel tijd en aandacht aan gezonde voeding in het kader van vitaal burgerschap. Ook de gemeente Almere zet zich in voor het stimuleren van beweging, ook voor jongeren met een beperking.

Zelf bedacht

De leraren en leerlingen hebben het nieuwe schoolplein zelf bedacht. De pleinen zijn met hekken in drie vakken gedeeld, waardoor het veiliger en beschermd aanvoelt. Bij de Aventurijn zijn onder andere bankjes rondom bomen geplaatst en leerlingen die eerder nooit zelfstandig geschommeld hebben, kunnen dat nu wel op een aangepaste schommel. Ook zijn er voetbaldoelen geplaatst op asfalt, waardoor leerlingen in een rolstoel nu ook meedoen met voetballen. Bij de Olivijn is er onder andere een pad aangelegd zodat het plein beter bereikbaar is, is een rolstoelbaan geplaatst en is een wip geplaatst.