Ook burgemeester Weerwind hield woensdagavond een toespraak tijdens de herdenking in de Burgerzaal. (Foto: aangeleverd)
Ook burgemeester Weerwind hield woensdagavond een toespraak tijdens de herdenking in de Burgerzaal. (Foto: aangeleverd)

Weerwind gaat adviseren over invulling nationaal slavernijmuseum

ALMERE - Het Comité 30 juni-1 juli Almere organiseerde vorige week voor de vierde keer Keti Koti in de stad. Woensdagavond was in het stadhuis de herdenking van de slavernijslachtoffers en donderdag was de viering van Keti Koti, letterlijk vertaald: ‘Ketenen verbroken’. 

Tijdens officiële herdenkingsceremonie benadrukte burgemeester Franc Weerwind dat het belangrijk is om met elkaar het gesprek te blijven voeren over het slavernijverleden. “Hoe groter de kloof, hoe mooier de brug die we gezamenlijk moeten bouwen.” 

Nationaal onderzoek

Weerwind pleitte verder voor een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden van ons land. Dit in reactie op de eerdere oproep van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht richting de Tweede Kamer. Zij pleitten ook voor een dergelijk onderzoek en Keti Koti zou dan een nationale feestdag moeten worden op 1 juli. “Persoonlijk zou ik dat omarmen”, sprak Weerwind. Hij vertelde ook gevraagd te zijn om met een aantal deskundigen te bekijken hoe een nationaal slavernijmuseum in ons land vorm zou kunnen krijgen. “Daar ga ik mij vol voor inzetten.”  Naast diverse toespraken en het traditionele ‘plengoffer’ om de slachtoffers te herdenken, waren er woensdagavond muzikale optredens van het koor Sinafir en zangeres Charine Eyne.

Her’heri maaltijden

Donderdag werden er duizend gratis Her’heri maaltijden uitgedeeld op het Stadhuisplein bij Café op 2, dit in samenwerking met KIP Republic. Na het succes van vorig jaar in de steden Amsterdam en Rotterdam, sloot Almere zich nu ook aan bij dit initiatief. Donderdag was er ook een moment voor bezinning tijdens de jaarlijkse dialoog in aangepaste vorm. Aan de hand van stellingen werd het gesprek met elkaar aangegaan.