Wethouder Jan Hoek en Wout Neutel van Staatsbosbeheer onthulden het nieuwe informatiepaneel. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck
Wethouder Jan Hoek en Wout Neutel van Staatsbosbeheer onthulden het nieuwe informatiepaneel. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck lettinck

'Oostvaardersplassen in het klein'

Vernieuwde Kromslootpark is feestelijk geopend

ALMERE - Het vernieuwde Kromslootpark is donderdag feestelijk geopend. Wout Neutel, hoofd Staatsbosbeheer Flevoland, en wethouder Jan Hoek onthulden het nieuwe informatiebord, waarna verschillende excursies door het natuurgebied konden worden gemaakt. 

Het Almeerderstrand aan de andere kant van de snelweg is steeds vaker het toneel van grote evenementen. "Het achterliggende Almeerderzandbos zal uiteindelijk volledig verstedelijken. Dit past niet goed bij de doelen van Staatsbosbeheer", aldus Neutel. "Maar het Zilverstrand en Kromslootpark hadden potentie voor verdere ontwikkeling van bestaande natuur- en recreatiewaarden. Dit is de reden dat de gemeente Almere en Staatsbosbeheer in 2017 besloten het eigendom en beheer van Almeerderstrand en Kromslootpark te ruilen en een plan te maken voor herstel en een kwaliteitsimpuls."

Aantrekkelijker voor recreanten

Een andere aanleiding voor het project was de verbreding van de A6. "Zoiets betekent meestal niet veel goeds voor de natuur, maar in dit geval hebben wij van de nood een deugd gemaakt", vervolgt Neutel. "We hebben in samenwerking met de gemeente en Rijkswaterstaat bekeken hoe we de natuur een boost konden geven en het gebied nog aantrekkelijker konden maken voor recreanten. De bestaande Krommesloot is uitgebaggerd en we hebben een kanoroute, nieuwe bruggen, uitkijkmogelijkheden, wandel- en fietspaden en een rolstoelroute aangelegd. Ook de natuur, met bijzondere bewoners als de gevlekte witsnuitlibel, de otter en de purperreiger is er enorm op vooruit gegaan. Het is eigenlijk een soort Oostvaardersplassen in het klein geworden."

Belangrijk

Wethouder Jan Hoek benadrukt hoe belangrijk natuurgebieden als het Kromslootpark zijn voor de stad. "Vooral voor de inwoners. Maar naast een fijne plek om te recreëren is het ook belangrijk voor onze klimaatdoelstellingen en voor de biodiversiteit."
Na de onthulling van het nieuwe recreatiebord op parkeerplaats ‘Bergplaats’ aan het Blanchardpad waren er donderdag verschillende excursies. Vanaf de parkeerplaats start de nieuwe wandelroute (die overigens niet toegankelijk is met honden) en begint ook de kanoroute, die mensen met hun eigen kano of supplank kunnen afleggen.