Eerste Gouden rand van Pampushout aangelegd

PAMPUS - De eerste ‘Gouden rand’ van het Pampushout is ingericht, een stuk nieuwe natuur van vijf hectare. Poldertocht de Hoge Wetering, aan de noordkant van dit bos, kreeg hiervoor afgelopen jaar een natuurimpuls. De tocht werd flink breder, en kreeg een flauw oplopende oever en eilandjes. De 'Gouden rand' biedt zo ruimte aan watervogels, steltlopers, rietzangers en soorten als de otter en de bever en kan meer water afvoeren.

De nieuwe natuur ligt tussen het Fischerpad (fietspad) en de Pampushavenweg in Almere. Naast allerlei vogels, bever en otter profiteren ook dieren als vleermuizen, ringslangen en vissen van dit stuk nieuwe natuur. Directeur Ben Huisman van het Flevo-landschap: “In de stad hebben niet alleen mensen wegen, huizen en winkels nodig. Ook dieren en planten hebben veilige, doorgaande verbindingen nodig en plekken waar ze voedsel kunnen vinden en uit kunnen rusten. Met de ecologische verbinding en deze Gouden rand werken we daar ook in Almere aan.” Ook wethouder Jan Hoek is blij met de oplevering van de eerste Gouden rand: “Hiermee is een kwetsbare schakel in de ecologische verbinding tussen het Kromslootpark en de Lepelaarsplassen veranderd in een gebied van grote waarde.”

Nieuwe natuur

De realisatie van deze eerste vijf hectare Gouden rand bij Pampushout werd mogelijk gemaakt door het Programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland, de gemeente Almere, Het Flevo-landschap en de Nationale Postcode Loterij, in samenwerking met Waterschap Zuiderzeeland. Het Flevo-landschap beheert de ‘gouden’ natuur. De komende jaren hoopt Het Flevo-landschap samen met provincie, gemeente en waterschap nog twee stukken gouden rand bij de Pampushout te realiseren.