Van Zaane: “In je eigen omgeving voel je je nu eenmaal beter op je gemak.” (Foto: aangeleverd)
Van Zaane: “In je eigen omgeving voel je je nu eenmaal beter op je gemak.” (Foto: aangeleverd)

Veilig thuis herstellen na stamceltransplantatie

ALMERE - Thuis herstellen tijdens een kwetsbare periode, op een veilige manier. In het Flevoziekenhuis is deze unieke vorm van zorg sinds kort mogelijk voor patiënten die een autologe stamceltransplantatie hebben ondergaan. Het Flevoziekenhuis is momenteel het enige perifere ziekenhuis in de regio dat deze speciale zorg mag en kan bieden.

Patiënten met bijvoorbeeld beenmergkanker (multipel myeloom) of lymfeklierkanker kunnen in aanmerkingkomen voor een autologo stamceltransplantatie (transplantatie van eigen stamcellen). Dit is een ingewikkelde en intensieve behandeling, die wordt uitgevoerd in het Amsterdam UMC. De eerste periode na de stamceltransplantatie zijn patiënten erg gevoelig voor infecties, omdat hun weerstand zeer laag is. Voorheen moesten ze daarom direct na de transplantatie in het Amsterdam UMC twee tot drie weken in het Flevoziekenhuis blijven. 

Veranderd

“Dat is sinds kort veranderd”, vertelt internist-hematoloog Bregje van Zaane. “Een deel van deze patiënten kan nu ook thuis herstellen. Als Flevoziekenhuis bieden wij daarbij de maximale patiëntveiligheid en de hoogste kwaliteit zorg.”
Uit onderzoek blijkt dat het veilig is om mensen thuis te laten herstellen. En voor patiënten maakt het deze periode veel dragelijker. “In je eigen omgeving voel je je nu eenmaal beter op je gemak”, aldus Van Zaane. “Bovendien loop je thuis minder risico op infecties."

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor thuis herstellen, moeten patiënten aan een aantal voorwaarden voldoen. Belangrijk is vooral dat de patiënt op het moment van ontslag naar huis, nog nauwelijks klachten heeft. Verder moet er 24 uur per dag een mantelzorger aanwezig zijn. 

Controle

Drie keer per week komt de patiënt voor controle naar het ziekenhuis. “Als alles goed gaat, mag hij of zij daarna weer terug naar huis. Is dat niet het geval, dan kan het nodig zijn dat iemand alsnog wordt opgenomen,” zegt Van Zaane. Ook als de gezondheid van de patiënt tussendoor verslechtert, is acute en adequate zorg in het ziekenhuis gegarandeerd.