Jayden van Atten in actie. (Foto: Line Drive Captures)
Jayden van Atten in actie. (Foto: Line Drive Captures) © Line Drive Captures

Honkbaltalent Jayden van Atten (15) naar EK

'In Amerika spelen is toch wel mijn droom'

Door Marcel Beijer

LITERATUURWIJK - Hij moet er even over nadenken, maar komt dan met een stevig antwoord. "In Amerika spelen is mijn droom. De San Diego Padres is mijn favoriete club. Wie weet komt het er ooit van."

De vijftienjarige Jayden van Atten is een honkbaltaltent. De jonge inwoner van Literatuurwijk  is geselecteerd voor het Nederlands team dat van 21 juli tot en met 25 juli in Slowakije en Tsjechië aan het EK U15 deelneemt. De weer oplopende coronacijfers lijken geen roet in eten te kunnen gooien. "Ik denk dat het toernooi gewoon doorgaat, misschien dat nog besloten wordt dat ouders niet meekunnen, of zo. Maar ik heb nog geen signalen daarover ontvangen."

Broer

Eigenlijk heeft Jayden zijn liefde voor honkbal te danken aan zijn broer Myron die ooit via school een uitje maakte naar BSC Almere, dat toen nog Almere '90 heette. "Ze hadden daar een sportmiddag. Hij vond dat erg leuk en werd vervolgens lid van die club. Ik ging mee naar trainingen en wedstrijden en werd toen ook lid."

Nederlands team

Het talent van de Almeerder kwam al snel naar boven, eigenlijk ook dankzij zijn oudere broer Myron. "Die kwam bij jeugdopleiding van United Baseball en de mensen van die opleiding zagen mij uiteraard ook spelen."
En zo kwam ook Jayden bij de jeugdopleiding van United Baseball terecht. Dat bleef niet zonder resultaat. Hij werd in 2018 geselecteerd voor het Nederlands Team U12 dat mee deed aan het EK in Budapest. Vervolgens kreeg hij de beloften-status en werd aangenomen bij één van de vier landelijke honkbalscholen, RTC Scimitars in Bussum. Daar is hij nu nog steeds actief.

Hilversum

Het is nog niet zo makkelijk om sport en school te combineren, legt Jayden uit. "Ik zit op de Savornin Lohmanschool in Hilversum, daar maak ik gebruik van het speciale rooster voor topsporters. Ik vertrek vroeg uit Almere, ga naar Hilversum en vier keer per week naar Bussum."
Ook heeft Jayden enige tijd geprobeerd om zijn liefde voor voetbal te combineren met honkbal. "Maar dat was erg lastig. Ik koos toen voor honkbal. Dat vind ik uiteindelijk toch de leukste sport."

Coronajaar

Het coronajaar hakte er ook behoorlijk in, met  thuisstudie en beperkte trainingsmogelijkheden. Toch lukt het Jayden om zowel op school als in het honkbal goede resultaten te behalen. Zijn specialiteit? "Ik ben goed in het infield en kan ook hard slaan. Op het kleine veld van de aspiranten dan. Nu speel ik op een groot veld. Dat is wel even anders." 

Jayden hoopt dat zijn toekomst in Amerika ligt en dan het liefst bij de San Diego Padres. Mocht er onverhoopt geen carrière in de honkbalsport zitten, dan spreekt fysiotherapie hem wel aan. "Want ik wil toch wel iets met sport doen. Dat past goed bij mij."