De Groene Kathedraal. (Foto: Vincent Wigbels)
De Groene Kathedraal. (Foto: Vincent Wigbels) Almere DEZE WEEK

Kunstmuseum komt met activiteitenprogramma

ALMERE - Voor het museumprototype van het Kunstmuseum Flevoland dat in Almere moet komen is gestart met het ontwikkelen van een meerjarig activiteitenprogramma. Het programma 2021-2025 is een uitwerking van het beoogde museumconcept, dat uitgaat van immersieve kunstervaringen (levensechte ervaringen – red.) via grootschalige, multimediale kunstwerken en de Land Art collectie.

Het activiteitenprogramma bestaat uit een tentoonstellingsprogramma in het Kunstpaviljoen op het Floriadeterrein en later in de woonwijk Hortus en eenmaal per jaar ergens op locatie in Flevoland, een buitenprogramma met immersieve kunstervaringen bij de landschapskunstcollectie en in de openbare ruimte van Almere en Flevoland. Verder is er een randprogramma zowel in het Kunstpaviljoen op de Floriade als op een aantal (culturele) ontmoetingsplekken in Flevoland en een educatieprogramma voor het basisonderwijs, (V)MBO en HBO/universiteit.

Floriade

In 2022 opent het Kunstpaviljoen, ontworpen door Studio Ossidiana, de deuren tijdens de Floriade en zal minimaal vijf jaar door het museum in gebruik worden genomen. Het gaat de thuishaven vormen voor het binnenprogramma, bestaande uit tentoonstellingen, een educatieprogramma en randprogramma. Het doel van het prototype is om het museum te testen en aan te passen aan de behoeften en wensen van de bezoekers.

Buitenactiviteiten

Er komen twee buitenactiviteiten in het najaar: Nieuw Flevo Peil van 24 september t/m 3 oktober. Dit is een tiendaags evenement rond een interactieve watersculptuur in het Weerwater van Almere. Verder bouwt in de Groene Kathedraal van 7 t/m 19 december. Het Collectief Walden hun installatie Warmte op. Deze grote houtkachel doet dienst als spreekgestoelte en verwarmt zitbankjes gemaakt van radiatoren. En zo maakt de installatie De Groene Kathedraal tijdens de koude wintermaanden een unieke plek van samenkomst, discussie en optredens. 

Tijdens de Floriade vormt de dependance de thuishaven voor het binnenprogramma dat uit tentoonstellingen, een educatieprogramma en een randprogramma bestaat. Tijdens de Floriade is het Kunstpaviljoen alleen te bezoeken als er entree is betaald voor de wereldexpo. Omdat dit een hoge drempel kan zijn, wordt er een randprogramma georganiseerd dat volledig buiten het terrein plaatsvindt. Er komen onder andere evenementen rond de landart-projecten in Flevoland.

Het inhoudelijk museumplan wordt in het najaar 2021 aan de Gemeenteraad gepresenteerd.