Windmolens

Uitstekend advies van het stadsbestuur om een negatief advies af te geven aan de gemeenteraad over de windmolens van 250 meter hoog op industrieterrein Stichtsekant. De coöperatie Almeerse Wind had hiertoe een verzoek ingediend. De maatschappelijke schade was gewoon te groot: niet alleen word er grote financiële schade aangebracht aan het al ontwikkelde industrieterrein met ook gevolgen voor werkgelegenheid, maar er was ook veel toekomstige schade voor het naastgelegen recreatieterrein van de naturistenvereniging, voor de bewoners aan de overkant van het Gooimeer in Huizen en de nieuw te ontwikkelen woningen in Overgooi. De petitie tegen de komst was getekend door meer dan 1000 mensen, een duidelijk signaal dat er geen draagvlak is. Ondanks dit volstrekt logisch besluit om geen windmolens te plaatsen, was de reactie van voorzitter John van Diepen verbijsterend. Het getuigt van een volledig gebrek aan empathie naar mensen en bedrijven waar schade wordt aangericht, en het toont een volledig op zichzelf gericht belang. Ten koste van alles moet het klimaat en het verdienmodelletje gered worden. Wie stopt dit soort kwalijke acties, die volledig zonder draagvlak er doorheen geramd worden? Een ding wordt wel heel duidelijk: klimaatopwarming veroorzaakt veel minder schade dan klimaatbeleid.
G. Westman, Almere Hout

Zwerfvuil

Ik kom nog uit een tijd dat bestuurders van een stad zich bezig hielden met hun eigenlijke werk, het besturen van de stad. Heden ten dage hebben we bestuurders die denken dat ze zich bezig moeten houden met allerlei grootse projecten als bijvoorbeeld de Floriade, Keti Koti festivals en meer van deze tijdvretende zaken.
Almere is inmiddels een smerige door zwerfvuil vervuilde stad. Ik woon in Parkwijk. Blijkbaar is het groenonderhoud uitbesteed aan het bedrijf Tomin. Auto’s van dit bedrijf zie ik heel regelmatig in de wijk. Soms zie ik ze liggen slapen naast of in de vrachtwagens. Als ze aan het schoffelen zijn duwen ze het blikje, wat er ook ligt, even aan de kant en laten het vervolgens dan liggen.
Geen actieve uitvoering om overtreders te pakken. Langs de fietspaden is één lint van drinkpakjes en blikjes. Steeds meer zie ik, veelal oudere mensen, die zelf met een grijper of prikstok en een plastic zak aan het wandelen zijn en vuilnis oprapen. Terwijl ze waarschijnlijk ook rond de € 1000 per jaar kwijt zijn aan gemeentelijke belastingen.
Ik weet niet wat de afspraken zijn met Tomin. Wie controleert Tomin en volgens welke normen en afspraken.
Met enige regelmaat doe ik meldingen over zwerfvuil via de App Beter Buiten, soms duurt het wel 14 dagen voordat er actie is. Als je belt is het altijd te druk en moet je minimaal 10 minuten wachten. Gaat er nog eens een bestuurder aan het echte werk?

Ruud Jansen

Asielzoekers 

Boosheid en verontwaardiging overvielen mij bij het lezen van het artikel dat tientallen asielzoekers spoorloos uit het asielzoekerscentrum (AZC) verdwenen zijn. Dit is een landelijk probleem. Het kabinet onderzoekt al geruime tijd waar spoorloos verdwenen asielzoekers blijven. Ik snap dat mensen het recht hebben om te gaan en staan waar ze willen, maar het zou toch niet mogelijk moeten zijn om zomaar te vertrekken? Waar gaan al deze mensen heen? Krijgen de AZC’ s voldoende gelden en middelen om te werken aan effectieve opvang, of wordt het nog erger dan de huidige Landelijke Opvang van Dak- en Thuislozen en Onderdak? Deze negatieve ontwikkelingen kunnen wij ons, als samenleving, aanrekenen. Wat kunnen wij doen om de situatie van deze mensen te verbeteren? Een juiste investering voor deze zorgvelden- en gebieden zal op korte en lange termijn worden uitbetaald in ‘een gezondere Samenleving’. Er zou een registratiesysteem moeten komen, waarin voor ieder mens een zwerflijst, voor de zwerffrequentie en een sociaal/ maatschappelijk rapport, in een dossier, aanwezig is. De asielzoeker werkt zelf mee aan zijn of haar dossiervorming. De maatschappelijk werker is uitsluitend bevoegd om deze ‘privacy gevoelige informatie’ te beheren. Zorgvuldigheid is het sleutelwoord bij onze zorg voor mensen.

Jo Bosma