De haartjes van de eikenprocessierups kunnen ernstige jeuk en irritatie veroorzaken van de huid, ogen en luchtwegen. (Foto: Shutterstock)
De haartjes van de eikenprocessierups kunnen ernstige jeuk en irritatie veroorzaken van de huid, ogen en luchtwegen. (Foto: Shutterstock) Almere DEZE WEEK

Eikenprocessierups gezien? Meldt het

ALMERE – De eikenprocessierups zorgt al een aantal jaar voor hoofdbrekens. Het diertje rukt ook op in Flevoland. Voor sommige mensen zorgt dat voor gezondheidsklachten. De provincie Flevoland roept op direct melding te doen als de processierups wordt gesignaleerd.

Eikenprocessierupsen hebben brandharen waarmee zij zich verdedigen tegen natuurlijke vijanden. Bij verstoring geven deze rupsen hun brandharen af aan de lucht. De brandharen vliegen mee met de wind en veroorzaken gezondheidsklachten bij mensen en dieren. Denk aan jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Als de rupsen uitgroeien tot nachtvlinders leggen ze veel eitjes, waaruit het jaar erop nieuwe rupsen komen. De eikenprocessierups veroorzaakt de meeste overlast in het stedelijk gebied rond Almere en Lelystad.

Provinciale wegen

Om overlast te voorkomen en beperken, bestrijdt de provincie eikenprocessierupsen langs provinciale wegen. Bomen met de eikenprocessierups die op provinciale grond binnen de bebouwde kom staan, krijgen een behandeling waarbij aanwezige nesten worden weggezogen en daarna verbrand door een gespecialiseerde aannemer. De behandelde locaties worden in de gaten gehouden. Als het nodig is, herhaalt de aannemer de behandeling. De aanwezigheid van rupsen in alle eiken binnen het stedelijk gebied wordt jaarlijks in kaart gebracht.

Natuur- en buitengebieden

In natuur- en buitengebieden wordt de eikenprocessierups alleen bestreden binnen tien meter rondom locaties waar regelmatig mensen komen. Denk aan fietspaden, recreatiegebieden, carpoolplaatsen en bushokjes. Bestrijding vindt in principe alleen plaats door middel van wegzuigen en verbranden van de overblijfselen. Omdat het schadelijke effect van biologische bestrijdingsmiddelen op de natuur (nog) niet bekend is, wordt daar heel voorzichtig mee omgegaan.

Melden

Wie de eikenprocessierups signaleert wordt verzocht contact op te nemen met de provincie Flevoland via e-mail werkaandeweg@flevoland.nl of telefonisch 0320-265566.